Ptáci zřejmě mají "gen osobitosti"

23. září 2010

Ptáci bezesporu projevují svou osobnost. Tým z institutu Maxe Plancka nyní získal důkazy o tom, že za osobitostí jednotlivých ptáků stojí genový polymorfismus.

Genové variace na receptory neurotransmiterů, díky kterým se v nervové soustavě přenášejí vzruchy, jsou už dlouho spojovány s osobnostními rozdíly mezi lidmi. Vědci z Planckova institutu se zaměřili na gen Drd4, který řídí tvorbu receptoru pro neurotransmiter dopamin v mozku. K výzkumu si místo člověka zvolili sýkoru koňadru (Parus major).

Sýkorčí gen Drd4 podléhá značné variabilitě - vědci v něm objevili 74 různých variací neboli polymorfismů. 66 z nich spadalo do kategorie jednonukleotidových záměn (Single Nucleotide Polymorphism, SNP), kdy se určité místo molekuly DNA liší o jediný nukleotid. Ukázalo se, že jeden z těchto polymorfismů - podle pozice na DNA pojmenovaný SNP830 - přímo souvisí s "výjimečností" jednotlivých sýkorek.

"Výjimečnost" či "osobitost" ptáků vědci hodnotili podle úrovně průzkumného chování. Tu zjišťovali různými "psychologickými" testy. V jednom z nich měřili čas, který pták potřeboval k tomu, aby se odvážil navštívit umělý strom. Další test kvantifikoval reakci sýkorky na cizí předmět, umístěný do klece.

Logo

Ukázalo se, že sýkorky s polymorfismem SNP830 projevují vyšší úroveň průzkumného chování než ostatní. Tento výsledek si vědci potvrdili i pozorováním a následnou analýzou genu Drd4 u volně žijících ptáků stejného druhu. Podle zprávy z institutu Maxe Plancka tedy gen Drd4 zřejmě můžeme pokládat za "gen osobitosti".

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka