ÚDV navrhl obžalovat prokurátorku z procesu s Miladou Horákovou

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu už podruhé navrhuje obžalovat bývalou prokurátorku Ludmilu Brožovou - Polednovou. Ta se měla podílet na vraždě čtyř lidí v procesu s Miladou Horákovou v roce 1950.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JUDr. Milada Horáková

JUDr. Milada Horáková | Foto: Archiv ČRo

Ludmila Brožová na sebe upozornila v první polovině roku 1950 při procesu s katolickými faráři. O několik měsíců později již seděla ve skupině prokurátorů a soudců, kteří připravovali proces proti Miladě Horákové a dalším dvanácti obviněným.

Podle vyšetřovatele ÚDV Ilji Pravdy to vyplývá z materiálů, které nově objevil v Národním archivu v Praze. "Předseda státního soudu konstatuje ve zprávě pro ministerstvo spravedlnosti, že před samotným průběhem soudního řízení byly dohodnuté dokonce tresty, které obžalovaní v procesu dostanou," řekl Pravda.

Nově získal také přepisy filmů natočených v soudní síni, které jsou dnes v Národním filmovém archivu, a také audionahrávky Českého rozhlasu zachycující výslechy. Na obou materiálech Brožová vystupuje v duchu písemných dohod před procesem.

"Tam právě do toho zasahuje jednoznačně ženský hlas prokurátorky, skáčou obžalovaným do řeči a snaží se je přivést k tomu, aby vypovídali tak, jak to bylo prakticky dohodnuto, že budou vypovídat," doplnil Pravda.

Návrh na obžalobu Brožové - Polednové v této chvíli leží na stole státního zástupce, který do šesti týdnů posoudí, jestli budou stačit na zahájení soudního procesu. Brožová - Polednová je dnes fakticky jediným žijícím účastníkem soudního jednání. Ve svých 85 letech žije ve svém plzeňském domě, kde o její minulosti prakticky nikdo nic neví.

Marek Janáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme