Izraelští archeologové tvrdí, že objevili hrob Heroda Velikého

Izraelským archeologům se zřejmě podařil jeden z nejvýznamnějších nálezů moderní historie. Údajně totiž našli hrob židovského krále Heroda, který žil v době narození Ježíše Krista. Hrob a přilehlý palác se nacházejí v poušti 12 kilometrů od Jeruzaléma na Západním břehu Jordánu. Unikátnímu nálezu předcházely třicetileté výzkumy a vykopávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologové

Archeologové | Foto: Laboratoř pro výzkum paleolitu

Dochované části vzácného sarkofágu jsou v bývalém letním paláci. Herodium je rozlehlé jako malé město a ve své době bylo vybaveno nebývalým přepychem.

Na první pohled dnes trochu připomíná římské památky. Areál byl vyloupen a poškozen v době lidového židovského povstání v prvním století našeho letopočtu, proto se nedochovaly kosti ani jiné předměty obvyklé v sarkofázích.

Herodes Veliký byl jedním z nejvýznamnějších tamějších panovníků starověku. Jak se mimo jiné uvádí v prohlášení Hebrejské univerzity, tým archeologů vedl specialista na Herodovu dobu profesor Ehud Netzer.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme