Experiment s vědomím

26. duben 2002

Duben je Měsícem bláznů. Letos druhým rokem tento měsíc bláznům věnovala Česká asociace pro psychické zdraví. Snaží se tak upozornit na to, že tady "blázni" jsou a že je nemůžeme jenom někam uklidit. Minimálně proto, že potencionální blázen je v každém z nás.

Existují témata, která "je" a "nás" spojují, "jejich" svět "nám" má co nabídnout. Jasným důkazem byla diskuse, která v rámci Měsíce bláznů proběhla nedávno v Klubu v Jelení. Téma: Drogy-Hypnóza-Změněné stavy vědomí a Umění. Už od 3. dubna byla v Galerii Jelení k vidění výstava, která prozrazovala, o čem konkrétně se bude mluvit. Obrazy, které by asi samy o sobě divákovi nic moc neříkaly, spojovala jedna věc - autoři na nich zachytili svoje zážitky z psychoterapeutických sezení, při kterých byli léčebně intoxikováni LSD.

00062124.jpeg

Dnes už se o zajímavém experimentu moc nemluví, a tak ne každý ví, že v 60. a 70. letech se u nás, v tehdejší ČSSR, lékaři pokoušeli využívat změněných stavů vědomí navozených právě LSD k psychoterapii. O LSD se přemýšlelo také jako o možné válečné zbrani, ale o tom už asi nemluví vůbec. Každopádně rok 1974 znamenal konec léčebných experimentů. Snad právě proto, že lékaři odmítali předat svoje výsledky armádě. Historie mluví mlhavě, o to zajímavější je, když promluví lidé, živí účastníci. K tomu došlo právě v Jelení. Diskutovat sem totiž přišli psychiatři a psychologové, kteří se experimentů s LSD zúčastnili - Doc. Vojtěchovský, MUDr. Sobotkievičová, Prof. Hoskovec a MUDr. Merhaut. Bývalé pacienty reprezentoval Boris Hybner. Průběh samotných sezení je osobní, intimní věc, konkrétní prožitky tedy nikdo neprozradil. Boris Hybner terapii chválil, jemu samému "ty návštěvy sebe sama, toho kosmu uvnitř každého člověka, za pomoci strážného anděla, nesmírně pomohly". O tom, jaké má tato terapie obecné výsledky, se mohli lékaři přesvědčit jen po jejím ukončení, dodnes nebyla zpracována tzv. katamnéza, to znamená zjištění stavu pacientů třeba po deseti letech. Rok 1974 novou terapii prostě jednorázově ukončil. Psychologové a psychiatři se tak museli vrátit o krok zpátky, k povrchnější psychoanalýze a podobným metodám. Že tato cesta není jediná možná a že zakázanou drogu lze obejít, ukázal MUDr. Stanislav Grof, který původně také patřil do týmu experimentátorů s LSD. Vymyslel holotropní dýchání, techniku, pomocí které se člověk může prodýchat do podobné dimenze, kterou mu otevírá LSD. Dnes holotropní dýchání u nás provozuje asi dvanáct odborníků, kteří se vycvičili přímo u MUDr. Grofa, a jedna z lektorek, MUDr. Kmoníčková, také přišla do Jelení.

Téma LSD pochopitelně přilákalo do publika "mladé experimentátory", a tak v závěrečné diskusi zazněla i otázka, co by právě jim mohli odborníci poradit. Bez odborné asistence se raději do experimentů nepouštějte, "bad trip" může být někdy i životně špatný výlet. Další odpověď, na dotaz, jestli se někdo k terapii LSD znovu vrátí, také nebyla optimistická. V nejbližší době určitě ne, nikdo nemá odvahu se teď do něčeho takového pouštět. Díky Měsíci bláznů za odvahu tohle zajímavé téma alespoň oprášit.

autor: Jarka Haladová
Spustit audio