Objevy a události týdne č. 19

6. květen 2007

Objev vraku ponorky Flach, stardivárky z každých houslí, dekompresní stan v Hranické propasti, hlemýždi versus uhlí, Američané nechtějí (možná) s Rusy na Měsíc.

Poblíž chilského přístavu Valparaíso, asi ve čtyřicetimetrové hloubce, byla prý nalezena jedna z nejstarších ponorek světa. Na objednávku chilské vlády ji v roce 1866 zkonstruoval německý imigrant Karl Flach. Dvanáct a půl metru dlouhé kovové plavidlo, vybavené dvěma děly, mělo bránit chilský přístav ve válce se Španělskem. 3. května však ponorka klesla ke dnu, i s konstruktérem a desetičlennou posádkou.

Vědci z univerzity v britském Manchesteru prý dovedou z každých houslí udělat stradivárky. Charakteristický zvuk nástrojů z dílny slavného houslaře Antonia Stradivariho není podle nich záležitostí strun, ale typických vibrací houslového korpusu. Vědcům se podařilo tuto charakteristiku z originálního nástroje za pomoci laserových impulsů vyjmout a dovedou ji elektronicky přidat ke zvuku jiných houslí.

Potápěči učinili další krok k odhalení tajemství Hranické propasti, nejhlubší propasti ve střední Evropě, jejíž hloubku se dosud nepodařilo změřit, protože je zatopená vodou. Deset metrů pod hladinou ukotvili speciální dekompresní stan. Ten má potápěčům umožnit pohodlnější trávení poslední povinné a nejdelší dekompresní zastávky při výstupu z velkých hloubek, v suchu a relativním komfortu.

Novozélandská firma Solid Energy chce těžit uhlí na vrchu Mt. Augustus na Jižním ostrově, na jediném místě výskytu masožravého hlemýždě Powelliphanta Augustus. Vyslala proto do akce sběrače, aby odhadovaných 250 hlemýžďů našli a přemístili. Jenže ti jich už nasbírali přes pět tisíc. Přesun každého hlemýždě stojí firmu 1300 dolarů. Podle přírodovědců je přitom jejich šance na přežití jen minimální.

Podle ruské kosmické agentury Roskosmos odmítají Američané s Ruskem spolupracovat na projektu průzkumu Měsíce. Když loni v prosinci NASA oznámila, že hodlá v budoucnu zřídit mezinárodní stanici na jednom z měsíčních pólů, nabídli ji údajně představitelé Roskosmosu využití ruských zkušeností a technologií, ovšem bezúspěšně. Toto prohlášení ruských činitelů z americké strany nikdo nekomentoval.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 19/2007, 5. - 11. května 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio