Tisá: Skutečná země Narnie

6. květen 2007

Věřili byste, že se na severu Čech, jen kousek od Ústí nad Labem, považovaného dodnes (a nutno říct, že neprávem) za špinavé a páchnoucí místo, nachází pohádková zakletá krajina, kterou obdivují a po níž touží děti celého světa?

Na cestu do světa Narnie, zakletého každou zimu zlou Bílou čarodějnicí, nebudete potřebovat starou skříň ani žádné kouzelné cestovní prostředky. Dojdete tam pohodlně pěšky od nejbližšího parkoviště nebo zastávky autobusu. Kouzelná Narnie se nachází v kopcích nad Ústím a Děčínem, v Tiských stěnách, bizarním skalním městě u obce Tisá. Právě tady se natáčely mnohé ze zimních scenérií filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, právě tady chodili jeho zvířecí i dětští hrdinové, právě tady bydlel jejich přítel faun Tumnus. Filmaři si scenérii Tiských stěn mírně vylepšili, skály však byly skutečné a tyčí se nad Tisou stále. Větší část roku jsou sice bez sněhu, ale to jim na atraktivnosti a jisté tajemnosti neubírá. Duch Narnie je ve zdejších jeskyních, tunelech a pod skalními převisy stále přítomný.
Mnohé z pískovcových útvarů Tiských stěn mají opravdu fantastické tvary, vzniklé za miliony let působením vody, mrazu a větru. Najdete tu Hřib i Želvu, Hubeného doktora a Starostu, Slona, Sloní nohu, Strážce skal, Herkula, Janusovu hlavu, Lesní bránu a dokonce i Jeskyni oblud. Není divu, že je celá oblast chráněna jako přírodní památka, rádi sem jezdí také horolezci. V současnosti vedou skalami hned dva turistické okruhy, pokud se jich však nedržíte, snadno tu můžete zabloudit. Až do roku 1918 se do skal smělo pouze v doprovodu místního průvodce a ještě na konci 18. století byly Tiské stěny zcela neprobádanou oblastí, kam se odvážil nanejvýš pytlák. Právě v té době přišel do Tisé Charles Louis Leduquin, bohatý šlechtic, kterého z Francie vyhnaly zmatky Francouzské revoluce. Měl s sebou spoustu cenností a Tiské stěny se mu zdály být dobrou pokladnicí. Vypravil se mezi ně a pod jednou z nich poklad zakopal. Zřejmě však zašel příliš daleko nebo si místo špatně označil a když si chtěl později svůj poklad vyzvednout, nedokázal ho ve spleti skal najít. Ztrátu cenností nesl velmi těžce, dokonce se pomátl na rozumu. Toulal se krajem a za stravu a nocleh léčil sedlákům dobytek. Zapomněl, jak se jmenuje a odkud přišel. Nakonec beze stopy zmizel. Jeho kosti možná leží někde ve skalním bludišti, v jeskyni pod jemným pískem. Leduquinův poklad dodnes nikdo neobjevil. Prý ho střeží zlí skřítci. Modrými plamínky svádějí poutníky z cesty a pak jim do kapes strkají bludné koření. Možná jsou to spřeženci zlé Bílé čarodějnice. Pokud se do kouzelné země Narnie v Tiských stěnách na Ústecku někdy vydáte, každopádně se před nimi mějte na pozoru!

Prameny:
http://www.tisa.cz
Petr David - Vladimír Soukup: Za strašidly do lesů a skal. Praha 2006.

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio