Novým francouzským premiérem se stal podle očekávání Francois Fillon

Francie má nového premiéra. Prezident Nicolas Sarkozy do čela vlády jmenoval svého hlavního politického poradce, senátora Francoise Fillona. Třiapadesátiletý politik převezme ještě dnes úřad od Dominiqua de Villepina, který odstoupil v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francois Fillon, Nicolas Sarkozy

Francois Fillon, Nicolas Sarkozy | Foto: AFP

Jmenování Fillona se všeobecně očekávalo, protože tento bývalý několikanásobný ministr byl v posledních letech Sarkozyho nejbližším spolupracovníkem a také tvůrcem programu, se kterým Sarkozy začátkem měsíce vyhrál prezidentské volby. Původním povoláním právník působil ve vládě už za prezidenta Chiraca.

Rezervovaně vystupující Fillon je znám i díky svým vyjednavačským schopnostem a podle mnohých bude právě on schopen realizovat hospodářské reformy i proto, že má cit pro sociální věci. Vládu totiž ve snaze o reformy čeká ostrý boj s odbory zejména při revizi 35 hodinového pracovního týdne, kde by chtěl Sarkozy dát lidem více šancí, jak pracovat přesčas.

Složení celé vlády má být oznámeno do zítřka. Ve vlastní Sarkozyho straně sledují mnozí s nepochopením snahu dát prostor i socialistům. Zejména nabídka Bernardu Kouchnerovi, aby se stal ministrem zahraničí, se setkala téměř s odporem. Rovněž účast některých centristů ve vládě se setkává s nepochopením především v okruhu Sarkozyho poradců, na něž v nové administrativě vládní posty nezbudou.

Jan Šmíd, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme