Šanghajské burze hrozí pád akcií

Na čínské burze v Šanghaji hrozí nekontrolovatelný pád cen akcií. Varují před ním ekonomové včetně nejbohatšího muže v Asii, Li Ka-šinga. Podle nich jsou akcie obchodovatelné v Šanghaji nadhodnocené a brzy může dojit k jejich propadu, což by výrazně ovlivnilo i ostatní světové burzy, mezi prvními Hong Kong. K podobnému dominovému efektu už došlo na začátku roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šanghajská tržnice

Šanghajská tržnice | Foto: psyling.psy.cmu.edu

Problém, který kromě šanghajské ohrožuje i druhou čínskou burzu v Šen-čenu, se týká hlavně takzvaných A akcií, tedy společností, jejichž roční obrat dosahuje nejméně miliardy juanů, což jsou v přepočtu téměř tři miliardy korun. V současnosti totiž jejich ceny stále rostou, podle expertů ale neodrážejí skutečný stav.

Nejbohatší muž Asie, Li Ka-šing mluví o nafouknuté bublině, která když praskne, dojde k rychlému prodeji a možnému kolapsu, který poškodí zejména drobné akcionáře. K následnému propadu by pak došlo i na burzách v Hong Kongu, New Yorku či Londýně.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme