Věda a budoucnost Evropy

20. květen 2007

Již pošesté se v Praze konalo mezinárodní Evropské fórum vědy a techniky, tentokrát s podtitulem Věda a budoucnost Evropy. Hlavními organizátory jsou Česká hlava ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou.Konference se zúčastnili zástupci výzkumu a průmyslu z České republiky i ze světa. Většina z nich se shodla na tom, že Evropa potřebuje lépe vzdorovat konkurenci z Asie a Spojených států.

V úvodu přednáškového bloku vystoupil předseda vlády České republiky Mirek Topolánek, který je zároveň předsedou Rady pro výzkum a vývoj. Ve svém projevu (PDF) hovořil o potřebě provést mezinárodní audit domácí vědy a výzkumu. Měly by vzniknout výzkumné univerzity a Technologická agentura po vzoru již existující Grantové agentury. Změnu podle Topolánka potřebuje i Akademie věd.

Dále se ujali slova hosté ze zahraničí, Sir Stephen Gomersall ze společnosti Hitachi Europe a profesor Jan Kubeš z institutu IMD v Lausanne. Oba prezentovali svá působiště a na jejich příkladu demonstrovali spolupráci vědy a průmyslu. Institut IMD každoročně zpracovává žebříčky konkurenceschopnosti a je mezinárodně vysoce hodnocen. Profesor Kubeš uvedl základní principy, díky kterým je IMD tak úspěšný.

Logo

Velmi očekávaným hostem byl Sir Harold Kroto, nositel Nobelovy ceny za objev nové formy uhlíku - fullerenu. Ten se zaměřil na vztah vědy a společnosti. Sir Kroto se snaží zpřístupnit vědu mimo jiné i prostřednictvím internetového projektu VEGA, kde jsou k dispozici videa s vědeckou tematikou.

Na konferenci dále vystoupili František Schlosser z Ministerstva školství Slovenské republiky, Sir Stephen Gomersall ze společnosti Hitachi Europe a profesorka Sigrid D. Peyerimhoffová z Univerzity Bonn, která hlavní přednáškový blok uzavřela. Konferenci předsedala a moderovala ji profesorka Eva Syková.

Odpoledne pokračoval program konference kulatým stolem Hospodářských novin s názvem Mosty od průmyslu k vědě. Zástupci vysokých škol (ČVUT, VŠCHT) a významných firem (Siemens, Škoda Auto, Unipetrol) zde diskutovali o vzájemné spolupráci. Hovořilo se také o způsobu řízení vysokých škol a hodnocení výsledků výzkumu. Mělo by se hledět na citace, na patenty nebo na spin-off firmy?

Mosty od průmyslu k vědě
autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.