Legenda o legendě

23. září 2010

Seriál o tajemství Ďáblovy bible se nechtěně dostal do časů, v nichž husité začali chystat ráj na zemi, což skončilo stejně jako vždy, když se někdo pokusí svět vylepšovat ve smyslu nesmyslu.

Profesor Nejedlý to byl, který spatřil souvislosti mezi husitskou dobou a revolučním kvasem komunistů po druhé světové válce, a to na území, které především úporně kolaborovalo, aby si posléze hrdě připsalo zásluhy vítězných spojenců.

Nemáme ve vlastních dějinách příliš tak významných etap, na které se můžeme obracet jako na vzor a potvrzení identity.

Bílá hora je v podání národní tragédie legenda, současní historici se snaží vrátit pravdu realitě, doba "temna" je Jiráskův bestseler, podobně jako vznik mýtu o Chodech a Psohlavcích. Plyne z toho jediné, že Alois Jirásek byl náramně vhodný autor pro Hollywood, což mělo dvě chyby. S češtinou se do světa těžko proráží a film tehdy ještě nebyl.

V pamětech plzeňského archiváře zůstal záznam o tom, jak se statný chasník z Domažlic, místní hospodský, nadchl pro Jiráskovu představu Psohlavců tak mocně, že uspořádal průvod do Prahy při příležitosti kladení základního kamene pro Národní divadlo a to v krojích, které předepsal spisovatel i s čakany i s prapory se psí hlavou, zkrátka se vším všudy.

A dějiny napsaly samy sebe.

Podobně je tomu s husity, jak se tak rozhlížím. Nenašel se ještě nikdo, kdo by chtěl nebo měl možnost natočit film o velké době našich dějin se vším všudy. Ostatní národové si sice také vymýšlejí a leccos přikrašlují, ale v zásadě si své problémy, díky kinematografii, už vyřídily. My čekáme, neboť vlastní minulost nám většinou překáží tak, že se za ten pocit musíme mstít především přítomnosti.

A když kráčíme například v průvodu partyzánů v roce 1945 po Václavském náměstí, zdá se, že jsme ani tolik lesů neměli, aby se tam celý ten partyzánský národ vešel.

Abych tak řekl: co říkat dál, že.

Snad jen to, že mne potěšilo, kterak město Chrast, vedle něhož, v Podlažicích, vznikl Kodex gigas, dovezlo největší kámen do základů Národního divadla.

Obvykle se tomu říká genius loci. Já bych k tomu dodal: že by snad na té legendě o Kodexu gigas přece jen něco bylo?

Jenže - moc vědecké to není.

Tak nechám legendu legendám.

autor: Karel Moudrý
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.