Pohyby ledových ker ohřívají Enceladus

23. září 2010

Kde se na Saturnově měsíci Enceladus bere energie k tomu, aby z jeho jižního pólu tryskaly gejzíry vodní páry? Studie zveřejněná v dnešním čísle časopisu Nature nabízí elegantní vysvětlení.

Teplo potřebné pro ohřátí ledu a jeho přeměnu na vodní páru vzniká třením obrovských ledových ker o sebe. Teplota je dostatečná k tomu, aby led sublimoval v páru. Tím dramaticky vzroste tlak a vodní pára se trhlinami v ledu dere na povrch. Strhává přitom s sebou krystalky ledu a vytváří efektní gejzíry.

Gejzíry nad jižním pólem Encelada

Přímou příčinu tedy známe, můžeme se ale ptát dál: Proč se vlastně ledové kry vůči sobě pohybují? Důvodem je excentrická oběžná dráha měsíce Enceladus kolem Saturna. S měnící se vzdáleností mezi planetou a měsícem se mění i gravitační působení na jednotlivé ledové kry.

Pod ledem, silným několik kilometrů, se zřejmě ukrývá oceán kapalné vody. Kdyby totiž led ležel přímo na pevném povrchu, změny gravitační síly by nemohly vyvolat tak dramatické posuny ledových ker.

Související články:
Nalezena voda na Saturnově měsíci Enceladus! (13. 3. 2006)
Měsíce Saturnu ostřeluje led (9. 2. 2007)

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.