Osobní údaje o týraných dětech by měly být pod ochranou

Podoba nebo adresa dětských obětí domácího násilí by měly být tajné. To je jedna ze změn, na které se shodl výbor pro práva dítěte. V návaznosti na případ týraného Ondřeje z Kuřimi chce vláda prosadit víc úprav v legislativy, které by děti před týráním účinněji chránily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džamila Stehlíková

Džamila Stehlíková | Zdroj: ČTK

Ve srovnání s dětskými pachateli trestných činů jsou oběti v nevýhodě. Jejich fotografie otiskují noviny, záběry zveřejňují televize. To by se mělo změnit.

Identita obětí, které často trpí psychickými problémy, by měla zůstat tajná. Neměl by se tak opakovat případ Ondřeje z Kuřimi, kterého po zveřejnění případu může každý poznat.

Předsedkyně výboru na ochranu dítěte Eva Vaníčková ale říká, že zatím nemají informace o tom, jestli někdo v tomto konkrétním případě porušil zákon. "V tuto chvíli nikdo z členů nemá a nemůže mít, protože nám chybí informace, povědomí o tom, že by někdo pochybil či nikoliv," řekla Vaníčková.

Kromě této změny s utajením identity uvažuje vláda i o zřízení zvláštního úřadu, který by na dodržování dětských práv dohlížel. Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková vidí chybu v tom, že už nyní má policie i sociální pracovníci účinné možnosti, jak týrání předejít, někdy je ale nevyužívají.

"Už teď existují právní nástroje, které nebyly plně využity. Dejme tomu existuje instituce předběžného opatření, která umožňuje odebrat týrané dítě rodičům v řádu několika hodin," podotkla Stehlíková.

Jednou z institucí, která by měla dětská práva hájit, by měl být i dětský ombudsman. Do konce letošního roku výbor připraví návrh, jak by jeho činnost měla vypadat. Konkrétní kroky pak shrne národní akční plán prevence násilí na dětech, který projedná vláda. Dokument bude obsahovat úkoly pro jednotlivá ministerstva i s termíny jejich splnění.

Ministerstvo spravedlnosti chce během několika týdnů připravit novelu trestního řádu, která by chránila soukromí nezletilých a mladistvých obětí. Novela by měla oběti zločinů mladší 18 let chránit stejně, jako nyní chrání mladistvé pachatele. Za porušení zákona následovaly sankce.

"Počítáme také s tím, že by se novelizoval přestupkový zákon, který dnes upravuje sankce za porušení obdobných zákazů, a ten, kdo by v budoucnu porušil takový zákaz a o oběti trestné činnosti zveřejnil informace, pomocí níž by byla oběť identifikována, tak by mu hrozila pokuta až 50 tisíc korun," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Návrh měl být podle ministra součástí rozsáhlé novely trestního řádu. Nyní se ale rozhodl předložit ji jako samostatnou novelu. Vláda by o ní mohla jednat ještě v létě a na půdu parlamentu by se měla dostat na podzim. Pokud zde bude schválena mohla by začít platit na začátku příštího roku.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka, Václava Vařeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme