V jaderné elektrárně Temelín modernizují turbíny

23. květen 2007

První série nových částí turbín se montuje právě v těchto dnech ve strojovně druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. Blok teď nevyrábí, má plánovanou odstávku, technici mění část vyhořelého paliva. Cílem modernizace turbín je zvýšení účinnosti vysokotlakých dílů.

Ředitel elektrárny Vladimír Hlavinka hovoří o modernizaci i jako o jedné z největších ekologických investic ČEZ v letošním roce: "Po provedení úpravy na obou blocích zvýšíme instalovaný výkon Temelína minimálně o 52 MW. To téměř odpovídá instalovanému výkonu větrných elektráren v České republice, který byl k poslednímu březnu 56 MW. Za rok máme potenciál ze zvýšeného výkonu vyrobit 350 tisíc MWh elektřiny bez toho, že bychom do ovzduší vypustili 350 tisíc tun emisí oxidu uhličitého."

Turbosoustrojí obou bloků jaderné elektrárny Temelín tak po modernizaci, která provozovatele elektrárny přijde na 700 milionů korun, zvýší svůj výkon na minimálně 1020 MW. Ředitel pro realizaci společnosti Škoda Power, která vysokotlaké části turbíny modernizuje, Jiří Šmodrk dodal, že turbosoustrojí prvního bloku se dočká modernizace při podzimní plánované odstávce bloku.

autor: čro čb
Spustit audio