23.5.

23. květen 2007

Romano Suno 2 Zájem evropského publika o hudbu z Balkánu a zvláště o nahrávky romských skupin pomohl změnit hudební mapu našeho kontinentu: jedním z nových hudebních center evropské scény se stal Bělehrad, sídlo alternativní rozhlasové stanice B92 i festivalu RingRing. Za obojím stojí Bojan Djordjević, muž mnoha profesí, k nimž patří i činnost DJe a autora CD kompilací. Jím sestavené album Romano Suno 2 je sbírkou nahrávek i remixů romských umělců z Balkánu, Turecka i Maďarska.

Water Fall trk 6 / 04:19

K nejpopulárnějším balkánským stylům patří hudba romských dechovek, a jedním z nejznámějších představitelů stylu je Fanfare Ciocarlia, kdysi přezdívaná jako "nejrychlejší kapela Balkánu". Uslyšíme tanec Sirba z jejich rodné Moldavie.

Sirba Moldoveneasca trk 2 / 03:35

Trend romských dechovek z Balkánu pomohl odstartovat film Underground srbského režiséra Emira Kusturici. K jeho hudebnímu doprovodu vydatně přispěl dechový orchestr vedený trumpetistou Bobanem Markovičem. My jej uslyšíme v rozšířené sestavě s Bobanovým synem Markem i zpěvačkou Jelenou Markovič, která navzdory svému příjmení není ani s jedním z hudebníků spřízněná.

Baro Biav trk 4 / 03:45

Éra obliby balkánské hudby trvá už přes deset let, a o její oživení se v poslední době postarali hudebníci nastupující generace. Skupina Mahala Rai Banda představuje zajímavé spojení starších zkušených hráčů, kteří tvoří dechovou sekci, a mladších hudebníků, kteří hrají na perkuse a další nástroje.

L'homme Qui Boit trk 7 / 03:52

Z Maďarska pochází virtuózní romský hráč na cimbál Kalman Balogh, jehož ale uslyšíme v poněkud atypické nahrávce: bude to pomalá balada s trubkou a maďarským zpěvem.

Csillagok Csillagok trk 10 / 05:01

Repertoár balkánských romských kapel nezná stylové hranice, čehož důkazem je převzatá skladba alžírského původu Ya Rayah, v Evropě zpopularizovaná francouzsko-alžírským zpěvákem Rachidem Tahou. Hraje Boban Markovic se svým orchestrem ze Srbska, zpívá Jony Iliev z Bulharska.

Intro / Ya Rayah Balkan Mix trk 12 / 04:56

K nejdůležitějším nástrojům balkánských romských kapel patří akordeon, řada hráčů se díky své virtuozitě dokáže uplatnit i v jazzových sestavách. Jedním z nich je bulharský hudebník žijící ve Vídní, Martin Lubenov.

Nishlijski Chochek trk 13 / 04:48

Čoček Šutka trk 14 / 05:08

Spustit audio