V dole na Sibiři vybuchl metan, nejméně 28 horníků zemřelo

V ruském uhelném dole Jubilejnaja na Sibiři ráno explodoval metan. Pod zemí bylo v době výbuchu 217 lidí, nejméně 28 z nich zahynulo. Dějištěm neštěstí je Kemerovská oblast, kde letos v březnu při výbuchu metanu zemřelo v jiné šachtě 110 horníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důl Uljanovskaja

důl Uljanovskaja | Zdroj: ČTK

Záchranáři krátce po neštěstí dokázali z dolu na povrch vyvést 178 horníků, oznámila agentura ITAR-TASS. Nejasný zůstává osud 11 lidí.

Na šachtě nyní pokračují záchranné a odvětrávací práce. Místo neštěstí je asi tři kilometry daleko od vstupu do dolu, což práci ztěžuje. Záchranářské oddíly musí při práci používat kyslíkové masky.

Ruská agentura pro ekologický, technologický a jaderný dozor Rostěchnadzor už začala s vyšetřováním příčin dnešního neštěstí. Podle jejích údajů výbuch nastal v dole Jubilejnaja v 7:24 moskevského času (5:24 SELČ). Gubernátor Kemerovské oblasti Aman Tulejev vyhlásil na sobotu 26. května v oblasti den smutku.

Šachta Jubilejnaja leží v blízkosti západosibiřského města Novokuzněck a patří společnosti Južkuzbasugol. Důl se tedy nachází ve stejné oblasti a patří stejné firmě jako šachta Uljanovskaja, kde letos v březnu při výbuchu metanu zemřelo 110 horníků. Tehdy šlo o největší důlní neštěstí v oblasti za posledních 60 let.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme