Šumavě hrozí kůrovec

Lesům na Šumavě hrozí kůrovcová kalamita. Lesníci se jí bojí, protože v Národním parku leží stále velké množství popadaných stromů po orkánu Kyrill. Ten pokosil asi osm set tisíc kubíků dřeva, zpracovaná je teď asi polovina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava

Šumava | Foto: Jiří Kálal

O riziku kůrovce se dnes mluví i v Senátu. Ministerstvo životního prostředí navrhuje nechat asi pětinu stromů ležet, lesníci jsou proti. Senátoři si vyslechnou obě strany.

Kvůli lesním pracem omezí vedení parku asi třicet cest pro turisty, dodává Lubomír Janošík ze sekce péče o ekosystémy Národního parku Šumava: "Turista půjde po cestě, bude se kochat krajinou, krásnou Šumavou, ale potká Tatru s dřívím, odvozní soupravu s dřívím. Prostě jsou tady takové věci, kdy dochází k těmto kolizím, a to může být v určitých případech nebezpečné."

Nikoliv kůrovec a jednodruhové smrkové lesy jsou problémem Národního parku Šumava, soudí ministr životní prostředí Martin Bursík. Paradoxně tak parazit může podle Bursíka pomoci rychlejší obnově různorodého lesa. Ministr však pochybuje, zda je plošné kácení stromů kvůli kůrovci vhodné.

Milan Kopp, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme