Manifestace Le Penovců zatím bez větších problémů

Několik desítek tisíc přívrženců francouzské krajně pravicové Národní fronty dnes zaplnilo ulice Paříže, kam přišlo podpořit svého vůdce a prezidentského kandidáta Jean-Marie Le Pena. Jejich prvomájový pochod k uctění památky Jany z Arku přísně střeží policie a zatím nebyly zaznamenány žádné vážné incidenty. Policie odhaduje, že v Paříži demonstruje na 10 000 zastánců extrémní pravice, organizátoři hovoří o 100 000. Střízlivý odhad zní na 40 tisíc. Letošní 1. máj proto v hlavním městě provázejí nevídaná bezpečnostní opatření. Pařížská policie vysílá do ulic 3500 mužů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace

Demonstrace

Už krátce po poledni demonstrovalo ve čtyřicítce francouzských měst zhruba půl miliónu lidí. Na 30 000 jich napočítali v Marseille a Montpellier na jihu země, zhruba stejný počet v Bordeaux, na 20 000 v Nantes, Toulouse, Rennes a Lyonu. V Paříži by měla začít velká demonstrace proti extrémní pravici odpoledne.

Prezident Jacques Chirac to sice vítá, ale zároveň varuje, aby se prvomájové demonstrace nezvrhly v násilí. Policisté, kterých bude v ulicích na 3 tisíce, se soustřeďují především kolem Louvru, kudy bude procházet průvod ultrapravičáků. Na pravém břehu Seiny jsou i kovové zátarasy, které by měly zabránit střetu demonstrantů.

Průvod lepenovců prošel dopoledne pomalu a spořádaně podél paláce Louvre. V čele davu, nad nímž vlálo nespočet francouzských státních vlajek, šel Le Pen. Poté, co položil kytici květů k soše Jany z Arku, se zástup vydal na náměstí Opery. Krátce před polednem dorazil zhruba dvoukilometrový průvod na náměstí Opery. Ultrapravičáci skandovali například: "Jsme ve finále. Le Pen prezidentem!". Policisté, kterých je dnes v ulicích Paříže na 3500, mezitím z davu vytáhli několik provokatérů, ale k žádným vážnějším incidentům nedošlo.

Le Pen poté spustil více než hodinu dlouhý plamenný projev, v němž mimo jiné prohlásil, že odpůrcům FN se nyní pod nohama třese země. Ostře se pustil i do svého soupeře ve druhém kole voleb, obhájce mandátu Jacquesa Chiraka.

Markéta Kaclová, Kateřina Pospíšilová, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme