V Brně mohou návštěvníci vůbec poprvé vidět samostatnou výstavu děl Andyho Warhola

27. květen 2007

Expozici připravila Moravská galerie v rámci slovenské sezóny, která připadá na letošní rok.

Galerie získala obrazy tohoto iniciátora a vůdčí osobnosti pop artu od Slovenské galerie. Výstava představuje příklady grafického díla Andyho Warhola ze všech etap umělcovy tvorby. Více informací má od ředitele Moravské galerie a zároveň kurátora výstavy Marka Pokorného Gabriela Grmolcová.

Jak jste došli k tomu pořádat tuhle výstavu? Andy Warhol je samozřejmě velké téma, je to umělec, který zajímá kde koho, protože patří k takové té páteři 20. století. Nicméně ten hlavní impuls byl nákup Slovenské národní galerie, která se rozhodla se přihlásit k člověku, který pocházel ze Slovenska.

Můžete upřesnit, co se dá na této výstavě z Warholova díla vidět? Tím klíčovým exponátem je série Campbelových polévek z roku 1968. Warhol v roce 1962 už maloval tuto sérii ručně, bylo to 30 stejných pláten se stejným námětem a k tomuto tématu se vrátil v roce 1968. Potom jsou tady ukázky z té slavné části Warholova díla, která zobrazuje neštěstí, smrt, věci spojené s tou odvrácenou stránkou amerického života, to jsou tady 2 tisky elektrických křesel a je tady třeba velmi zajímavé portfolio s námětem dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena.

Andy Warhol prý nedá historikům umění spát, proč? Nemůžeme říct, že po Warholovi se objevila nějaká stejně komplexní umělecká osobnost na světové scéně. Těch velkých drahých slavných úžasných umělců je dnes celá řada a byla i v 70. či 80. letech, ale ten Warhol je totální osobnost s dílem, které je vnitřně nesmírně bohaté a provázané vlastně se vším, na co dneska sáhnete.

Výstava probíhá v Pražákově paláci na Husově ulici v Brně do 19.8.2007.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio