Peníze na kukačky

4. červen 2007

Kukačky (Cuculidae) jsou vzhledem ke svému, dalo by se říct až kurióznímu způsobu života jednou z nejzkoumanějších skupin ptáků. Přispívají k tomu i čeští vědci.

Před několika týdny totiž doc. Tomáš Grim z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci získal jako první vědec v České republice prestižní grant pro mladé výzkumníky od organizace Human Frontier Science Program ve Štrasburku. Cílem projektu bude výzkum hnízdního parazitismu kukaček obecných v Evropě. Společně s ním budou na projektu pracovat také vědci z Velké Británie a Nového Zélandu.

Kukačka

Zástupci čeledi kukačkovitých, kam patří i naše kukačka obecná, jsou hnízdní parazité. Znamená to, že kladou svoje vejce do hnízd cizích pěvců a přenechávají tak péči o svoje mláďata hostitelům. Na druhé straně hostitelští pěvci se samozřejmě péči o cizí potomky brání a "pochybná vejce" z hnízda vyhazují, takže kukačky a jejich vejce musejí být co nejnenápadnější.

Výzkumy potvrdily, že kukaččí samice kladou vejce vždy do hnízd toho druhu pěvců, který je vychoval. Proto je možné, aby se za celé generace vyvinuly maskovací mechanismy, díky kterým snáší kukačky vejce tvarově i barevně podobná hostitelským druhům. Kukaččí vejce jsou ale například i dvakrát tvrdší, aby lépe odolala hostitelově zobáku.

Kukačka obecná (v hnízdě)

Další výzkum

Během příštích tří let budou ornitologové zkoumat, zda kukačka při tvorbě vajec "přimíchává" do skořápek barvy stejného chemického složení jako hostitel, nebo zda je vyrábí jiným způsobem. Dalším cílem Tomáše Grima je rekonstruovat evoluci. Z pigmentů barev lze totiž podle něj vyčíst, jak vypadala vejce vzdáleného předka kukaček a možná i vejce prapředka všech ptáků.

Zdroj: Tisková zpráva Přírodovědecké fakulty UP Olomouc.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Hana Staňková
Spustit audio