Školy v New Jersey rázně proti obezitě

Ze školních jídelen amerického státu New Jersey zmizí francouzské brambůrky, hamburgery a kalorické bomby plné cukru. Místo nich nastoupí mrkev, celer, pomeranče a hovězí maso.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dětská obezita

dětská obezita | Foto: rodina.dama.cz

Na změnu stravovacích návyků naléhá vládní úřad pro boj s tloušťkou, který zřizuje New Jersey, a to patrně jako první stát americké federace. To, že vzniká právě zde, není náhoda. V rámci Spojených států tam žije totiž nejvíce obézních lidí. S tloušťkou má problémy 23 procent a dalších 37 procent trpí nadváhou.

Prvotním cílem úřadu ale nejsou dospělí usedlíci, nýbrž mládež a děti. Podle posledního průzkumu z roku 2004 má kila navíc každé šesté dítě do pěti let věku. Nadváha postihuje zejména černochy a hispánce, běloši jí tolik nepodléhají.

Komisař pro zdravotnictví a sociální péči pro starší lidi Fred Jacobs uvedl, že je mnohem snazší vštípit mladým zdravý životní styl než později převychovávat dospělé. Vedle doporučení školám zaměří úřad pozornost hlavně na vzdělávání a vysvětlování zdravého životního stylu včetně konzumace jídla a povzbuzování k pohybu. Zákazy podle něho nic nesvedou.

Úřad také zvažuje myšlenku zasílání zpráv rodičům, jejichž děti mají kvůli nadváze problémy ve škole. Jak napsal internetový server philly@com, přistoupila na doporučení ohledně stravování více než polovina státních škol a omezila v jídelnách vysokokalorické a sladké potraviny.

Hudson River tvoří hranici mezi New York City a New Jersey | Foto: Milan Kopp

Milan Kopp, Vlastimil Milý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme