Iris - duhové kosatce

6. červen 2007

Kosatce jsou rostliny, které se mohou pochlubit širokou škálou barev svých květů, což se odráží i v jejich botanickém názvu Iris.

Iris je označení pro řeckou bohyni duhy. Tato nádherná květina patří mezi nejoblíbenější a nejpěstovanější trvalky na světě. Podařilo se vyšlechtit všechny barvy květů, kromě jasně červené.

Kolik je druhů kosatců?

Logo

V přírodě nalezneme přes 200 druhů kosatců, které jsou velmi různorodé z hlediska vzhledu i nároků. Kosatce se vyskytují pouze na severní polokouli, tedy v Evropě, Asii a Severní Americe. Květy jsou většinou nápadně velké a kvetoucí rostliny dosahují výšky od 10 do 150 cm.

Kde je můžeme spatřit?

Biotopy, kde můžeme spatřit tuto pestrobarevnou rostlinu, se výrazně liší. Některé druhy vyhledávají vlhká stanoviště, bažiny, či břehy vodních toků, jiné naopak rostou ve výrazně suchých oblastech.

A co léčivé účinky?

Kosatce jsou známy díky svým léčivým účinkům. Některé oddenky totiž obsahují drogu, která nese název fialkový kořen. Oddenky obsahují sinici, která je hlavní složkou účinných látek, při usušení oddenků produkuje fialkový pach.

Fialkový kořen usnadňuje vykašlávání, někdy se také doporučuje při žlučníkových problémech. Dříve se kořen využíval ve zvěrolékařství k odhleňování skotu, později sloužil jako projímadlo a dnes má fialkový kořen využití v potravinářství či kosmetickém průmyslu. Naši předci dokonce věřili, že tento kořen má magické účinky a že díky němu naleznou lásku a bohatství.

Šlechtění kosatců

Logo

První pokusy probíhaly již koncem 19. století. U nás se však první pokusy se šlechtěním kosatců odehrály až v roce 1958, kdy se šlechtěním zabýval dr. Milan Blažek. První výsledek nesl jméno Irenka a vzniknul v roce 1965.

Šlechtění spočívalo v křížení diploidních kosatců s kosatci tetraploidními, tím vznikaly současné velkokvěté kulturní kosatce. Diploidní kosatce umožnily širokou pestrost květů a tetraploidní zase zajišťovaly větší velikost květů nově vyšlechtěných kultivarů.

Jak se o ně starat?

Nejčastěji pěstovaným druhem se na našich zahrádkách stal kosatec bradatý. Tento druh není náročný na pěstování, daří se mu v kamenitých půdách s nízkou půdní vlhkostí, nesnese však přemokřenou půdu.

Ať už si vyberete z nepřeberného množství kultivarů jakýkoli druh, vězte, že tyto krásné pestrobarevné byliny budou na vaší zahrádce opravdový barevný skvost.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Markéta Faltysová
Spustit audio