Joanne Rowlingová podle MfD lituje své kritiky klecových lůžek

Mladá fronta Dnes zjistila, že autorka knih o Harrym Potterovi před nedávnem navštívila Prahu a sešla se s ministryní Džamilou Stehlíkovou. Propagaci himálajské expedici Pavla Béma dělali lidé, kteří loni dostali za podezřelých okolností od magistrátu více než dva a čtvrt milionu korun, píší Lidové noviny. Hospodářské noviny informují o stížnostech firmy Unient Communications u českých úřadů. Čeští váleční veteráni a odbojáři chtějí podle Práva podat žalobu na autory filmu Silver A.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Britská autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová lituje své kritiky klecových lůžek v ústavech sociální péče v Česku. Bylo jí prý jen líto dítěte vyfoceného v zamřížované posteli. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Před pár dny Rowlingová navštívila v utajení Prahu a hovořila o klecových lůžkách s ministryní bez portfeje Džamilou Stehlíkovou.

Výměna klecových postelí za běžné může mít za následek pád i zranění. Stěžovali si na to rodiče i ošetřovatelé postižených dětí. Stehlíková v úterý oznámila, že sociální zařízení mohou používat u lůžek alespoň postranice. Musejí k tomu ale mít písemný souhlas svých klientů nebo jejich zákonných zástupců, připomíná deník.

Propagaci himálajské expedici pražského primátora Pavla Béma dělali lidé, kteří loni za podezřelých okolností dostali od magistrátu dva miliony třista tisíc korun. Peníze použili na organizování akcí ke 150. výročí narození Sigmunda Freuda, informují Lidové noviny. O této dotaci přitom nerozhodovalo zastupitelstvo, ale pouze radní, který má na starosti kulturu. Podle zákona ale o částce nad dva miliony korun nesmí rozhodovat jeden člověk.

Peníze na organizování akcí k Freudovu výročí dostala reklamní a PR agentura Communication Works. Bémův pobyt v Himálajích propagovala společnost East Side Consulting. Podle deníku jsou ale obě firmy vzájemně propojeny, a to i personálně a sídlí na společné adrese. Zástupci společností ale propojení odmítají.

Vědci renomovaného pařížského Pasteurova institutu potvrdili, že jedním z hlavních zdrojů epidemie listeriózy v Česku byly sýry Baladur z plzeňské firmy Prom-prodej, zjistila Mladá fronta Dnes. Vedení firmy se spojení s epidemií brání. Namítá, že vzorek byl odebrán až z prodejny, a infekce se tak do něj mohla dostat jinak. Bakterie v Česku zabila nejméně 14 lidí. Několik žen v důsledku infekce potratilo. Celkově loni onemocnělo nejméně osm desítek lidí, konstatuje list.

Společnost Unient Communications, která chce v Česku fungovat jako virtuální mobilní operátor i když nedisponuje vlastní sítí, si podle Hospodářských novin začala oficiálně stěžovat u úřadů. Virtuální operátoři nemají vlastní infrastrukturu a musí se dohodnout na využívání sítí s některým ze tří provozovatelů mobilních sítí.

Unient se loni dohodl o poskytování služeb s jedním z nich, ten ale nakonec dohodu nedodržel, pokračují Hospodářské noviny. Proto firma podala na telekomunikační úřad návrh na zahájení takzvaného řízení o uložení povinnosti nediskriminace. Unient chce už přes rok nastartovat levnější alternativu k dnešním mobilům. Fungovat jako virtuální mobilní operátor uvažoval v Česku i obchodní řetězec Tesco, který v Británii úspěšně spolupracuje s tamním O2. V Česku se ale firmy zatím nedohodly.

Čeští váleční veteráni a odbojáři chtějí podat civilní žalobu na autory filmu Silver A, uvádí deník Právo. Snímek režiséra Jiřího Stracha historici kritizují za to, jakým způsobem byli ztvárněni skuteční hrdinové protiněmeckého odboje. Podle odborníků má žaloba šanci na úspěch - práva na ochranu osobnosti jsou totiž nepromlčitelná. To, že scénář nerespektoval všechna historická fakta, připustila i sama Česká televize ve své dřívější tiskové zprávě, dodává list.

Marián Vojtek, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme