Ozvěny dne 2. 5. 2002

2. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Hasiči likvidují ekologickou havárii na hraničním přechodu Cínovec

Němečtí hasiči a záchranáři likvidují ekologickou havárii na hraničím přechodu Cínovec - Altenberg na Teplicku. Z českého kamionu tam unikla nebezpečná chemikálie, která hrozila explozí. Na místě byl ústecký reportér František Janačík.

Únik výbušného cyklohexinaminu z české cisterny jedoucí do belgických Antverp zaznamenali němečtí celníci dopoledne a uzavřeli veškerý provoz do České republiky. Na pokyn celního ředitelství v sasském Altenbergu byla ve 14 hodin evakuována česká celnice a přechod byl uzavřen i z české strany. Aktuální stav popisuje velitel Cizinecké a pohraniční policie Cínovec Josef Lech.

Josef Lech: Cisterna je průběžně ochlazována studenou vodou, protože tam je nebezpečí výbuchu, pokud by došlo k přehřátí. Ta unikající látka je splachována, podle vyjádření německých hasičů nehrozí nebezpečí ani výbuchu, ani teda toho, že by se někdo mohl otrávit. No, a předpoklad je teda, že po přečerpání speciálním vozidlem, které přijede, by hraniční přechod nejpozději ve 22 hodin měl být otevřen pro veškerý provoz.

Do odstranění havárie policie odklání už v Dubí dopravu směrem na hraniční přechody Petrovice a Moldava. V přibližně kilometrovém okruhu od cisterny je zakázán provoz přístrojů napájených elektrickým proudem a startování vozidel.

Poslanci schválili transplantační zákon

Nová, jasnější pravidla pro odběr lidských orgánů má stanovit transplantační zákon, který dnes schválili poslanci. Podle normy by měl například vzniknout registr lidí, kteří odmítnou, aby po smrti jejich těla sloužila jako zdroj orgánů. Nesouhlas můžeme vyjádřit i nyní, ale nově by mělo mít zdravotnické zařízení povinnost podívat se do zmíněného registru. V souvislosti s tímto zákonem sněmovnou neprošel návrh poslance za ODS Marka Bendy na zrušení povinného členství v lékařské, lékárnické a stomatologické komoře. Více už naše parlamentní zpravodajka Milada Richterová.

Benda ale příliš zklamán není a tvrdí, že debata na toto téma zdaleka nekončí. Za částečný úspěch označil rozhodnutí sněmovny, aby lékařská komora do budoucna nebyla odborářskou organizací.

Marek Benda, poslanec za ODS: Že vysílá jasný signál, signál k tomu, že tam, kam posunul pan Rath komoru, je to velmi nešťastné. Zrušení povinného členství neprošlo, ale myslím si, že to je téma do budoucna, o kterém se bude ještě určitě mluvit.

O tom je přesvědčený i lidovec Josef Janeček. Také podle něj to bude téma pro příští volební období.

Josef Janeček, poslanec za KDU-ČSL: Je potřeba najít nějaké řešení, které by sloužilo především pacientům a dávalo lékařům jistotu, že jsou chráněni způsobem, který chrání především etiku a správné postupy lékařské praxe.

Proti zrušení povinného členství v lékařské, lékárnické a stomatologické komoře byli sociální demokraté. Podle Bohuslava Sobotky je dost dobrých důvodů pro to, aby se toto členství nerušilo.

Bohuslav Sobotka, poslanec za ČSSD: Ty důvody jsou dány především snahou garantovat kvalitní zdravotní péči a my se domníváme, že komora v této oblasti své funkce plní.

Napětí, které tato otázka ve sněmovně vzbudila, je podle Sobotky dáno blížícím se tématem voleb do sněmovny.

David Rath rozhodnutí sněmovny přivítal

Zamítnutí návrhu zrušit povinné členství v profesních komorách přivítal prezident České lékařské komory David Rath, i když to podle jeho slov není tak překvapivé rozhodnutí.

David Rath, prezident ČLK: Tak, myslím si, že se to dalo očekávat, protože pokud by to Poslanecká sněmovna přijala, byl by vážný problém s přidružováním k Evropské unii, protože profesní komory jsou prakticky ve všech zemích Evropské unie. Tím pádem se celá řada věcí stává méně aktuálních, méně nutných a my máme větší prostor v klidu začít uvažovat, co dál.

V Evropské unii je členství v lékařské komoře nebo obdobné profesní organizaci považováno za jednu z nepsaných podmínek výkonu lékařského povolání. Jiná praxe je ale ve Velké Británii. Tam členství v lékařském svazu povinné není. Přesto je jeho členy asi 80 % britských lékařů. Sdružení má povahu spíše profesní odborové organizace.

Výstavba dálničního obchvatu Plzně může bez větších problémů pokračovat

Výstavba dálničního obchvatu Plzně může bez větších problémů pokračovat dál. Podle slibů vlády by měla být dokončena v letech 2004 až 2005. Poslanci totiž nakonec dali souhlas k tomu, aby stavba byla financována z půjčky od Evropské investiční banky. Tato půjčka bude splatná do 25 let, a jak před sněmovnou slíbil ministr dopravy Jaromír Schling, neměla by přesáhnout částku 210 milionů eur, tedy zhruba 6,5 miliardy korun.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Předpokládá se samozřejmě, že při soutěžích na jednotlivé úseky tohoto projektu, na jednotlivé stavby bude dosaženo snížení nákladů, a tedy že konečná suma nebude tak vysoká.

ODS se ale hlasování zdržela. Znamená to, že občanští demokraté byli proti tomu půjčit si peníze? Na to se Radiožurnál zeptal poslance Martina Kocourka.

Martin Kocourek, poslanec za ODS: Ne, ODS nebyla proti tomu, ale akorát my jsme trošku zvyklejší mít ty rozpočtové věci ve větším pořádku, to byla záležitost, kterou jsme požadovali, a myslím, že je nezbytné na tom nadále trvat, protože naše veřejné finance nejsou zcela v pořádku a takovýmito přístupy jim nepomůžeme, takže o tom byl náš problém, nikoliv o obchvatu Plzně.

Schodek státního rozpočtu se prohlubuje

Schodek státního rozpočtu se prohlubuje. Na konci dubna se vydalo ze státní pokladny o 42 miliard korun víc, než do ní přiteklo. Deficit se tak vyšplhal k číslu, které se blíží plánovanému schodku za celý rok. Pokračuje Pavla Kvapilová.

46 miliard, tak velký schodek povolil na letošní rok parlament. Tomuto číslu jsme se ovšem povážlivě přiblížili už po čtyřech měsících. Proč, vysvětluje mluvčí Rusnokova úřadu Vladimíra Říhová.

Vladimíra Říhová: Na straně příjmů státního rozpočtu nebyly zatím realizovány příjmy deblokace dluhu Ruské federace, co se týká výdajové strany, tak tam byla v podstatě uhrazena ztráta Konsolidační banky a byly vlastně poskytnuty transfery územním samosprávním celkům.

Ekonomové se shodují: "Ano, je to mimořádná situace a v příštích měsících se může hospodaření státu vylepšit."

Miroslav Brabec: Scházející peníze z ruského dluhu, které byly vyrovnány v dolarech, budou přeměněny do korun v průběhu druhého čtvrtletí, což by mělo červnový výsledek státního rozpočtu přiblížit zpátky k nule.

Říká analytik Raiffeisen Bank Miroslav Brabec. David Marek z Patria Finance dodává: "Je brzy vyvozovat, jak to dopadne na konci roku."

David Marek: Těžiště výdajů bývá přesunuto spíše do druhé poloviny roku, takže až říjnová, listopadová čísla nám mohou něco více napovědět o tom, jak asi bude vypadat schodek státního rozpočtu na konci roku.

I přesto Marek odhaduje, že schodek bude větší, než se naplánovalo. Miroslav Brabec si to myslí také. Jak říká, může se přiblížit až 70 miliardám.

Výbuch plynu hrozil v Karviné

Výbuch plynu hrozil v Karviné. Při dopravní nehodě totiž narazila dodávka do regulační stanice a začal unikat plyn, který mohl explodovat. Z areálu někdejšího okresního stavebního družstva bylo evakuováno asi dvacet lidí. Podrobnosti má Martin Knitl z ostravského studia Českého rozhlasu.

K nehodě došlo dopoledne a havarijní stav trval dvě hodiny. Hasiči museli vylidnit bezprostřední okolí, zejména areál bývalého okresního stavebního družstva. Byly odpojeny přívody elektřiny, motoristé nesměli startovat své automobily a byla zastavena doprava. Firma, která sídlí v areálu bývalého družstva, odhaduje škodu na více než 400 000 korun. Dodávka jela nepřiměřenou rychlostí a řidič měl navíc akutní zdravotní potíže. Po nárazu do jiného vozu byla dodávka odmrštěna na plynové potrubí. Policie šetří míru řidičova zavinění.

Obvodní lékař v Kraslicích na Sokolovsku napadl svou pacientku

Obvodní lékař v Kraslicích na Sokolovsku napadl svou pacientku. Ta skončila s poraněním hlavy v nemocnici. Agresivitu zdravotníka vyvolala žena tím, že požadovala svou dokumentaci, aby se mohla přeregistrovat u jiného lékaře. O případ se zajímal Zdeněk Trnka z karlovarské redakce Českého rozhlasu.

Incident se udál přímo v kraslické ordinaci lékaře. K fyzickému napadení 58leté ženy došlo po předchozí hádce. Z policejního zápisu vyplývá, že lékař ženu tloukl pěstí do hlavy, hlavou jí udeřil o stěnu a následně pacientku strčil ze schodiště. Zranění si vyžádalo ošetření na pohotovostní službě. 53letého lékaře z Habartova policie stíhá pro trestné činy výtržnictví a pokus ublížení na zdraví.

Podle internetového serveru iDnes ale lékař tvrdí, že si pacientka incident vymyslela jako pomstu a využila k tomu svého souseda policistu.

Poslanci schválili novelu shromažďovacího zákona

Při zásahu policie si demonstranti zřejmě nebudou moci maskovat tvář. Rozhodli o tom poslanci schválením novely shromažďovacího zákona. Předloha ale bude platit jen tehdy, pokud ji schválí i Senát a podepíše prezident Havel.

Na 800 pstruhů uhynulo v potoku Besének u Lomničky na Brněnsku

Na 800 pstruhů uhynulo v potoku Besének u Lomničky na Brněnsku. Příčinu ekologického neštěstí zjistí odborníci v nejbližších dnech. Škodu odhaduje okresní referát životního prostředí na 10 000 korun.

Falešné eurobankovky se letos už podruhé objevily v Chebu

Falešné eurobankovky se letos už podruhé objevily v Chebu. Na dva padělky v nominální hodnotě 50 euro, tedy zhruba tří tisíc korun, upozornil policisty směnárník.

Izrael umožnil Jásiru Arafatovi volný pohyb

Prezident palestinské autonomie Jásir Arafat opustil poprvé za několik měsíců své sídlo v palestinském správním středisku Ramalláh. Izrael tak vyslyšel doporučení amerických zprostředkovatelů a umožnil Arafatovi volný pohyb. Prezidenta palestinské autonomie ale po nedobrovolném domácím vězení čekají velmi těžká rozhodnutí. Řekl to dnes mluvčí izraelské vlády Avi Paznar. Jeho slova zaznamenal blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Avi Paznar, kterého citovala katarská televize Al-Džazíra, dále řekl, že izraelská vláda je zatím zklamaná z toho, co Arafat po uvolnění jeho pohybu dosud řekl, včetně jeho prohlášení a odpovědí na tiskové konferenci bezprostředně po uvolnění blokády. Jásir Arafat sám dnes prošel řadu míst v Ramalláhu, místní nemocnici a hromadný hrob, kam byly uloženy ostatky lidí, kteří zemřeli v průběhu vojenské operace ve městě a nemohli být pohřbeni. Navštívil také několik obnovovaných objektů palestinských bezpečnostních složek. Podle analytiků v oblasti tak chtěl zřejmě vyslat signál, že jejich roli přikládá velký význam. Arafat by měl postupně procestovat palestinská města a vesnice a do zahraničí se zatím nechystá.

Ve Francii vrcholí kampaň před nedělními prezidentskými volbami

Ve Francii vrcholí kampaň před nedělními prezidentskými volbami. Současná hlava státu Jacques Chirac a jeho protikandidát Jean-Marie Le Pen se dnes na dvou různých místech Francie setkají se svými voliči. Z Paříže už více zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jan Šmíd.

"Milion a půl lidí v ulicích pro mě nic neznamená, beztak je to jen nepříliš významné procento voličů," prohlásil prezidentský kandidát Národní fronty Jean-Marie Le Pen v reakci na včerejší obrovské demonstrace po celé zemi. Jeho přívrženci znějí také velmi optimisticky.

Christian Majer: Vítězství v neděli je pro našeho vůdce naprosto jisté.

Prohlásil Christian Majer z Met. Le Pen se dnes setká v Marseille se svými voliči. Jeho pozice je v tomto městě, které má značné problémy právě s ilegálními přistěhovalci, tradičně velmi silná. Prezident Chirac navštíví dnes večer problematické pařížské předměstí Saint Denis. V průzkumech nad Le Penem výrazně vede, ale řada Francouzů ho bude volit především proto, aby snížila šance na vítězství Le Pena na naprosté minimum.

Na Slovensku je vysoký komisař pro rozšíření EU Günter Verheugen

Na Slovensku je vysoký komisař pro rozšíření Evropské unie Günter Verheugen. Zajímá se o slovenské ambice o vstup do unie a také o postavení romské menšiny. Pokračuje bratislavská zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

"Ačkoliv má romský problém celoevropský charakter, nesmí být tento fakt pro Slovensko důvodem k výmluvám," prohlásil komisař na konferenci Slovensko a Romové, která se uskutečnila v Bratislavě. Řekl dále, že i když země učinila v této oblasti značný pokrok, v unii vzbuzují obavy některé negativní jevy, například ponižování Romů ze strany policejních příslušníků. Prezident Schuster ocenil Verheugenův zájem přesvědčit se už podruhé na vlastní oči, jak slovenští Romové žijí.

Rudolf Schuster, prezident SR: Nemám rád ty, kteří jezdí z Evropské unie a přijedou, navštíví jedno místo, vyslechnou si jednu stranu, napíší zprávu, vrátí se domů a vydávají zprávu za pravdivou a všeobecnou.

Prezident vyzval občany, aby nedopustili projevy rasové nenávisti a nesnášenlivosti a přitom dodal:

Rudolf Schuster, prezident SR: Úctu si zasluhuje pouze ten, kdo úctu i dává.

Z německé jaderné elektrárny Biblis A unikla radioaktivní voda

Z německé jaderné elektrárny Biblis A v Hesensku unikla radioaktivní voda. Podle provozovatele elektrárny, společnosti RVE vyteklo menší množství kapaliny kvůli netěsnosti potrubí. Únik byl zjištěn v neděli při pravidelné kontrole. Netěsná část potrubí už prý byla vyměněna a kapalina byla zachycena a vrácena do čistícího systému. Do ovzduší ani do okolí elektrárny podle společnosti RVE žádná radioaktivita neunikla. Hesenští Zelení ale i přes všechna ujištění stav elektrárny ostře kritizují. Podle nich je nejvyšší čas, aby byla vyřazena z provozu.

Hurvínek dnes slaví 76. narozeniny

Jedna z nejslavnějších loutkových postaviček na světě, Hurvínek, slaví dnes 76. narozeniny. Poprvé se představil v přídavku při představení v Divadle Feriálních osad a byl překvapením i pro Josefa Skupu. Před diváky ho totiž přivedl Gustav Nosek. Podle ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka ale zatím není dořešen spor o autorství Hurvínka, který vede s divadlem město Plzeň jako zřizovatel ústavu sociální péče, kterému byl údajně copyright na loutky Spejbla a Hurvínka odkázán. Helena Štáchová doufá v brzké ukončení pře.

Helena Štáchová: Pro mě by to byl ten nejkrásnější dárek, který bych mu chtěla dát nejenom k těmto narozeninám, ale i k těm příštím a dalším a dalším, protože pochopitelně mojí snahou je zachovat tyhlety dvě krásné figury ještě pro další generace. U nás se stalo takovým zvláštním zvykem, že jestliže někdo dá hodně práce a ta práce se začne úročit, tak se vždycky najde někdo, kdo prostě na tom chce nějakým způsobem parazitit. My čekáme na rozhodnutí soudu, a protože máme všechny podklady k tomu, že je to trošku nehoráznost, co se na nás chce, tak doufáme, že to dobře dopadne.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu