EU souhlasí s obnovením rozhovorů se Srbskem o přidružení

Evropská komise chce obnovit jednání o přidružení se Srbskem. Oznámila to poté, co byl do Haagu převezen Zdravko Tolimir, bývalý blízký spolupracovník velitele bosenských Srbů generála Mladiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Bělehradu

Centrum Bělehradu | Foto: cs.wikipedia.org

"Evropská komise může nyní obnovit jednání s Bělehradem," uvádí mimo jiné v prohlášení komisař pro rozšíření Olli Rehn. Chce prý jen počkat na oficiální posvěcení od hlavní žalobkyně haagského tribunálu pro bývalou Jugoslávii Carly del Ponteové, která má v pondělí letět do Bělehradu.

Evropská unie přerušila jednání o přidružení Srbska před rokem, kvůli neochotě nebo neschopnosti Bělehradu dopadnout dva nejhledanější Srby obviněné z genocidy - bývalého vojenského velitele bosenských Srbů Ratka Mladiče a jejich politického předáka Radovana Karadžiče. Dopadení Zdravka Tolimira je minimálně pro Brusel dostatečným signálem, že se Srbsko snaží s haagským tribunálem spolupracovat.

Diplomaté včetně těch českých dávají už delší dobu najevo, že demokratické síly v Bělehradě potřebují povzbuzení, aby dokázaly lépe vzdorovat stále populárním nacionalistům. Obnovení rozhovorů o přidružení takovým signálem je, i když jde vlastně pouze o jednání o vstupu do pomyslného předpokoje Evropské unie.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme