V kraji se výrazně zvýšil počet průjmových onemocnění

5. červen 2007

Na severní Moravě a ve Slezsku se prudce zvýšil počet případů průjmových onemocnění. Přibylo hlavně pacientů s kampylobakteriózou. Lidé se nakazili zejména při grilování a opékání masa i uzenin v přírodě.

Zatímco u salmonelózy, kterou spojujeme s vejci, zákusky a pomazánkami, zůstal počet případů zhruba stejný, u kampylobakteriózy šel výrazně nahoru. Ve srovnání s dubnem bylo v květnu o polovinu pacientů více.

Bakterie Salmonely

"Nárůst představuje z dubnových 329 případů na 417 evidovaných v květnu. V anamnéze těchhle nemocných se velmi často objevuje konzumace rizikových potravin, ke kterým patří drůbeží maso," upřesnil Josef Matuška z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Kampylobakterióza je onemocnění, které spojujeme s nedostatečně tepelně zpracovaným drůbežím masem nebo uzeninami. Hrozí nám zejména při grilování a opékání v přírodě.

Přes prudký nárůst onemocnění během května hygienici žádnou epidemii kampylobakteriózy nezaznamenali. "Spíše se jedná o sporadická onemocnění, případně menší rodinné výskyty," dodává Matuška s tím, že průjmová onemocnění znamenají dehydrataci. Proto jsou nebezpečná zejména dětem a seniorům.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu