V kraji se výrazně zvýšil počet průjmových onemocnění
Na severní Moravě a ve Slezsku se prudce zvýšil počet případů průjmových onemocnění. Přibylo hlavně pacientů s kampylobakteriózou. Lidé se nakazili zejména při grilování a opékání masa i uzenin v přírodě.
Zatímco u salmonelózy, kterou spojujeme s vejci, zákusky a pomazánkami, zůstal počet případů zhruba stejný, u kampylobakteriózy šel výrazně nahoru. Ve srovnání s dubnem bylo v květnu o polovinu pacientů více.
"Nárůst představuje z dubnových 329 případů na 417 evidovaných v květnu. V anamnéze těchhle nemocných se velmi často objevuje konzumace rizikových potravin, ke kterým patří drůbeží maso," upřesnil Josef Matuška z Krajské hygienické stanice v Ostravě.
Kampylobakterióza je onemocnění, které spojujeme s nedostatečně tepelně zpracovaným drůbežím masem nebo uzeninami. Hrozí nám zejména při grilování a opékání v přírodě.
Přes prudký nárůst onemocnění během května hygienici žádnou epidemii kampylobakteriózy nezaznamenali. "Spíše se jedná o sporadická onemocnění, případně menší rodinné výskyty," dodává Matuška s tím, že průjmová onemocnění znamenají dehydrataci. Proto jsou nebezpečná zejména dětem a seniorům.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Udržujme lidskost, to je třeba připomínat politikům a velitelům, tvrdí šéf Českého červeného kříže
-
Nominace Tuleji nebyla nejsprávnější, říká Pekarová Adamová. Ženíšek podle ní zvládne situaci uklidnit
-
Senát Národohospodářské fakulty VŠE nezvolil nástupce Ševčíka, jediný kandidát na děkana neuspěl
-
‚13. listopad ho nakonec dostihl.‘ Kreslíř a přeživší útoku na Bataclan Dewilde spáchal sebevraždu