Přestavba tržnice v Olomouci vyvolává bouřlivou diskuzi

7. květen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Čtyři petice občanů, bouřlivá diskuse na stránkách novin, anketa na Internetu, mimořádné jednání zastupitelstva, to všechno v Olomouci provází záměr přestavby tržnice, lokality v bezprostřední blízkosti historického centra města. Nesouhlasné reakce vyvolalo zveřejnění architektonického návrhu rozsáhlého objektu se supermarketem a multikinem.

O záměru se sice hovoří nejméně dva roky, ale až dosud lidé neznali podrobnosti. Zděšení vyvolala zpráva o zrušení zeleninového trhu.

Prodávající na trhu: Je to směšné podle mě, to vy jste se absolutně nedívala na ty naše podnikatele.

Prodávající na trhu: Já jsem jedna z prvních, která proti tomu hrozně zbrojí. Vždyť to tady je historie a tradice, že to tady bylo. Vždyť to je ostuda města Olomouce a samého pana primátora, že toto dovolil.

Prodávající na trhu: Všem to tady připadá, co tady prodáváme, že je před volbami a někdo dostal zřejmě pěkné peníze, aby se to tady rychle ukončilo a nás odtuď vystrnadili.

Prodávající na trhu: Tady prodávám už takových 40 - 50 let s maminkou a teď sama. Já jenom prosím všechny občany ať všichni jsou se mnou, aby nás tady nechali, protože toho, jak se řekne bordelu, je dost.

Investorem akce je DA Ingenering Praha. Jejímu řediteli Karlu Koblihovi se pozdvižení okolo stavby samozřejmě vůbec nezamlouvá.

Karel Kobliha: Jsme připraveni k diskusi. Vnímali jsme spoustu samozřejmě ohlasů počínaje nabytí právní moci Ejou od Hnutí Duha atd. Ale přijde mi pouze škoda vyhozených peněz soukromého investora po 2,5 letech, kdy ten projekt stál už velké množství peněz, je jedno kolik milionů. Je městem vyspecifikováno, jak to má vypadat, tak to dneska vypadá a teď se proti tomu vede diskuse. Vůbec nejsme proti diskusi, ale pojďme tu diskusi vždycky lépe načasovat.

Předložená podoba objektu označovaná jako monstrum, hangár, vozovna se nelíbí ani odborníkům, ani laikům. Jeden z iniciátorů otevřeného dopisu, historik umění Martin Pavlíček míní, že by měla být vypsána architektonicko-organistická soutěž.

Martin Pavlíček: Ten projekt v podstatě celý je špatný. Ta architektura naprosto nerespektuje to místo, je agresivní ke svému okolí, stejně tak výtvarné hodnoty toho projektu jsou mimořádně nízké. Architektonická soutěž prostě vnáší určité demokratické principy.

Prvně v historii si občané Olomouce sami vynutili svolání městského zastupitelstva, které se musí tržnicí znovu zabývat. Petice s tímto požadavkem má téměř 7 000 podpisů. Primátor Martin Tesařík svolal zasedání na 27. května.

Martin Tesařík: Co mě nejvíce mrzí je, že jsme nenašli nejlepší způsob, jak informovat o tomto záměru. Myslím si, že řada těch nesouhlasných stanovisek vyplývá především z neznalosti toho projektu, to je jedna věc a stejně tak je potřeba říci druhým dechem, že ten projekt se kterým byla seznámena veřejnost a my, není definitivním výsledkem to, co se tam má stavět a myslím si, že my máme enormní zájem, aby ta budova,která tam má být postavena byla důstojným soupeřem toho historického centra města Olomouce.

autor: mah
Spustit audio

Více z pořadu