Nejvyšší státní zástupkyně opoziční poslance nepřesvědčila

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká večer v Poslanecké sněmovně obhajovala výměnu žalobce v kauze lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka. Před členy ústavně právního výboru zopakovala, že nejednala na politickou objednávku a do případu musela podle zákona zasáhnout. Na politiky také apelovala, aby kvůli mocenským zájmům neškodili právu. Opoziční poslanci ale mají k postupu nejvyšší státní zástupkyně výhrady dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renáta Vesecká

Renáta Vesecká | Zdroj: ČTK

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Jiří Čunek čelí už několik měsíců obvinění z přijetí úplatku. Nejvyšší státní zastupitelství jeho případ minulý týden odebralo přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělilo ho státnímu zástupci z Jihlavy. Vyměnil se i hlavní vyšetřovatel. Důvodem byla podle nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké procesní chyba, ale i nestandardní postup vyšetřovatele.

Zákonodárci večer diskutovali o krocích Nejvyššího státního zastupitelství tři hodiny a nakonec se rozešli bez jakéhokoli usnesení. Především poslance ČSSD Vesecká nepřesvědčila a jak řekl poslanec Jeroným Tejc, případ vicepremiéra Čunka je teď ještě víc komplikovaný.

"Ta kauza je spíše podle mého názoru teď ještě více nejasná, než byla, a těch indicií, které svědčí o tom, že to nebylo standardní rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, je podle mého názoru po tomto jednání ještě více než kdy v minulosti," uvedl Tejc.

Sociálním demokratům se nepodařilo v závěru jednání prosadit usnesení o tom, že zásah Nejvyššího státního zastupitelství do případu vicepremiéra Čunka byl neodůvodněný. Chtějí, aby se kauzou zabývala tento pátek celá sněmovna. ČSSD vládní koalici viní z toho, že případ ovlivňuje a snaží se ho zamést pod koberec.

Sociální demokraté požadují, aby na mimořádné schůzi sněmovny postup Nejvyššího státního zastupitelství objasnil buď premiér Topolánek, nebo ministr spravedlnosti Pospíšil. Ten už ale dnes řekl, že úřad Renáty Vesecké podle něj výměnou žalobce nepochybil.

Zástupci koaličních stran už signalizovali, že se páteční schůzi s tímto programem pokusí zablokovat. Debata o Čunkově vyšetřování podle nich do parlamentu nepatří.

Marika Táborská, Renáta Prátová, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme