13. 6.

13. červen 2007

Esma Redžepova Romská zpěvačka Esma Redžepova pochází z Makedonie, což je jedna z nejmenších balkánských zemí, která je ale národnostně velmi pestrá - žijí zde Turkové, Slované, Albánci, Romové i další etnika. Hudebním učitelem, kapelníkem, a posléze i manželem zpěvačky byl Stevo Teodosijevski. Během Titovy Jugoslávie se oba usadili v Bělehradě a patřili ke světově nejúspěšnějším jugoslávským umělcům. Po Teodosijevského smrti Esma Redžepova zvažovala, jestli nemá svoji hudební dráhu také ukončit, ale v poslední dekádě získala pozici té nejvýznamnější ikony balkánské romské hudby.

Javera Cumingan / 04:16

Skladba Já ty my spolu líčí komplikace spojené s tradičním romským sňatkem - otec nevěsty totiž dle zvyklostí požaduje od rodiny ženicha velkou sumu peněz. Potencionální nevěsta si v této písni stěžuje, že jí peníze nezajímají, že láska není na prodej, a že jen touží být ve společnosti svého milého.

Tu Me Duj Dzene / 03:44

Esma Redžepova zpívá příběh svého života. "Opustila jsem Skopje v mládí. Spolu se Stevem jsem zpívala, plakala a někdy i trpěla. Léta běžela, oslavila jsem zlaté 50. narozeniny. A když se zeptáte na mé domovské město, je to Skopje v Makedonii.

Moite Zlatni 50 / 03:50

Romové cestují za prací, a častým tématem romských písní je tedy stesk po těch, kdo odjeli. V písni Duripe zpívá matka svému synovi, který je v daleké zemi: "Vím že to je pro tebe tvrdé, ale ty jsi můj jediný syn, nemám nikoho kdo mi přinese vodu ze studny, umírám žízní."

Duripe / 03:29

Stesk a samota je i tématem další písně: "Nejtěžší je, když se nemáte s kým dělit o svůj smutek, všichni v okolí mají dům plný příbuzenstva, jen ten můj zeje prázdnotou."

Ej Sudbino / 03:34

K makedonské hudební tradici patří i rychlý tanec zvaný čoček - který je jedinou instrumentální nahrávkou alba.

Romano Chocheko / 03:52

Esma Redžepova zpívá lamentaci dívky, kterou její milenec opustil: "Bůh nad námi nás vidí, vidí moje slzy, nedopusť abych se v nich utopila."

Devel Upral Dikhela / 04:19

Ljubovna / 04:16

Spustit audio