K Hromnickému jezírku na Plzeňsku se vrátí barokní sousoší

15. červen 2007

Pískovcové sousoší svaté trojice Krista, Jana Nepomuckého a Jakuba staršího se po více než roce vrátí na své místo nedaleko Hromnického jezírka na severním Plzeňsku. Restaurátorské práce na pozdně barokní památce z počátku 19. století, která měla chránit horníky z nedalekého dolu před neštěstím, finišují. Sousoší by se mělo zaskvět znovu v plné kráse na připravených a opravených podstavcích o prázdninách, pravděpodobně v červenci.

Na opravu památky, jež vyšla na téměř půl milionu korun, uvolnila obec Hromnice ze svého rozpočtu 200.000 korun. Stejnou částku dostala od Plzeňského kraje jako dotaci. Přibližně 70.000 korun věnoval na záchranu také soukromý podnikatel.

V jezírku se těžila břidlice. Sloužila k výrobě kamence používaného jako bělidlo v textilní výrobě. Na začátku 19. století se začala z břidlice získávat kyselina sírová. Těžební činnost byla utlumena na konci 19. století. Svatí měli chránit horníky, které sem přivezl z Německa majitel dolu podnikatel Starck

Podle restaurátora Jaroslava Šindeláře je zajímavé hlavně seřazení světců i velikost soch. Jsou 1,1 metru vysoké a stojí na třech společných stupních. Vlevo od Krista je světec Jan Nepomucký, vpravo v poutnickém oděvu socha svatého Jakuba staršího. Ten je opatrovníkem, jde s holí, nese vodu pro žíznivé a pomáhá lidem. Ve znaku má mořskou škebli.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio