Pákistán a Írán vyzvaly Británii k odebrání titulu sir Salmanu Rushdiemu

Pákistán a Írán předvolaly britské diplomaty. Nelíbí se jim totiž fakt, že britská královna Alžběta II. jmenovala u příležitosti svých narozenin spisovatele Salmana Rushdieho rytířem. V Pákistánu už kvůli tomu někteří muslimové protestovali a pálili Rushdieho portréty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salman Rushdie

Salman Rushdie | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Britsko-indický spisovatel si znepřátelil část muslimského světa knihou Satanské verše, která vyšla v roce 1988. Vysloužil si dokonce rozsudek smrti od tehdejšího íránského duchovního vůdce ajatolláha Chomejního. Rushdie je totiž ve svých dílech kritický vůči politickému a sociálnímu útlaku, který se zaštiťuje islámem.

Jak ve vysílání BBC připomněl pákistánský ministr zahraničí Churšíd Kasúrí, tamní parlament už od pondělí požaduje, aby královna Rushdiemu titul "sir" odebrala.

"Rezoluce, kterou přijal parlament, je proti povyšování do rytířského stavu někoho, kdo čelí obvinění z rouhačství. Koneckonců prorok Mohamed je svatý pro všechny muslimy a když máme mluvit o globalizovaném světě, měli bychom být citliví k záležitostem druhých," vyjádřil se Kasúrí.

Protestující proti spisovateli indického původu se shromáždili před britskou ambasádou v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru a vydali prohlášení, ve kterém britské vládě vyhrožují neupřesněnými následky, pokud královna spisovateli rytířský titul opět neodebere.

Adam Weiss, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme