20. 6.

20. červen 2007

Viorica & Ionitsa Clejani Express: A Devla Vesnice Clejani ležící jižně od Bukurešti se v posledních dvaceti letech stala cílem lovců talentů z celého světa: je totiž obydlená především rodinami elitních romských hudebníků, jimž se říkalo lautari a vznikla zde jedna z nejslavnějších východoevropských romských skupin, Taraf de Haidouks. Jejich dřívější člen, akordeonista Ionitsa Manole, natočil se svojí manželkou, zpěvačkou Vioricou a skupinou Clejani Express album A Devla, Ó Bože.

Lautareasca 02:32

Zatímco světoznámé romské skupiny z Rumunska jako Taraf de Haidouks či Fanfare Ciocarlia jsou daleko známější v cizině než na domácí půdě, manželský pár který tvoří zpěvačka Viorice a akordeonista Ionitsa má doma postavení superhvězd, ale ke světovému publiku pronikl až letos albem "A Devla". Tradiční rumunská píseň Zelený list je o tajemství hlubokých lesů.

Foie Verde 03:24

Dragostea de la Clejani, Píseň lásky pojmenovaná podle vesničky romských muzikantů Clejani; starý muzikant vzpomíná na lásky svého mládí, a tvrdí že plamen lásky ho neopustil ani v pokročilém věku.

Dragostea 03:22

Píseň o hořkém pelyňku patří v rumunském repertoáru k evergreenům, a její nálada stejně jako mnohoznačný text nemá daleko k americkému blues. Skladba je totiž ve skutečnosti o alkoholickém nápoji absint, který se z pelyňku vyrábí, hořkost i opojení jsou dvěma životními protiklady.

Pelin Beau 04:34

Skladba s alegorickým názvem Procházka lesem je o věčném hledání, les zde totiž zastupuje širý svět, v němž romská dívka s černýma očima hledá svého ženicha.

AM Umbla Pandurile 03:51

Album A Devla obsahuje i instrumentální tance, které jsou exhibicí hudebníků skupiny Clejani Express - hráče na cimbál, flétnisty i houslistů.

Sarba sa la Cartojani 03:53

Lume Lume, Světe světe, další evergreen romsko-rumunského repertoáru: Viorica a Ionitsa ale původně pomalou lamentaci nad lidským osudem natočili v rychlém tempu.

Lume Lume 03:43

Bordeias 04:48

Spustit audio