Čína chce zabránit využívání novodobých otroků

Čínská vláda chce celostátní kontrolu pracovních podmínek dělníků. Peking tak reaguje na vyšetřování skandálu s novodobými otroky. V ilegálních cihelnách a dolech ve dvou provinciích totiž bylo objeveno přes 600 nevolníků. Byli mezi nimi i mentálně postižení lidé a také více než 50 dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci v čínské cihelně

dělníci v čínské cihelně | Foto: AFP

Kabinet v čele s premiérem Wen Ťia-paem na svém zasedání pohrozil vysokými tresty, pokud budou v některých závodech objeveni lidé, kteří byli týráni, museli pracovat přes čas a nedostávali odpovídající mzdu. Ústřední vláda se chce zaměřit zejména na cihelny a uhelné doly, tedy právě na pracoviště, ve kterých byli novodobí otroci v provinciích Šan-si a Che-nan objeveni.

Wen Ťia-pao také vyzval všechny představitele místních vlád, aby se ze současného skandálu poučili. Vlastní vyšetřování aféry zahájilo i Nejvyšší státní zastupitelství, které se chce zaměřit na možné propojení úředníků a policistů s majiteli ilegálních továren zaměstnávajících dělníky proti jejich vůli.

Robert Mikoláš, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme