Prodej Gripenů není bez otazníků ani v Maďarsku

Prodej švédských stíhaček typu Gripen čelí dalšímu podezření z korupce ve středoevropském regionu. Tentokrát je na řadě Maďarsko. Tamní parlament i vláda už rozhodly o vytvoření vyšetřovacích komisí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen přistává

Saab J-39 Gripen přistává | Foto: SAAB-BAE Systems

Rozhodnutí o pronájmu Gripenů za zhruba miliardu dolarů se zrodilo roku 2001, když byla u moci pravicová vláda Viktora Orbána. Okolo takto rozměrných transakcí vznichají pochybnosti téměř vždy. Nynější levicovo-liberální strana ale upozorňuje, že grémium odborníků před šesti lety jednoznačně podpořilo nabídku amerických F16. Proto je zvláštní, že se vláda nakonec rozhodla pro Gripeny.

Současná opozice argumentuje tím, že když roku 2002 Orbánovu vládu vystřídal kabinet socialisty Pétera Medgyessyho, rozhodlo Maďarsko o navýšení investice do stíhaček o několik miliard. Vládní koalice ale upozorňuje, že dodatečná investice byla nutná, protože Orbánovým kabinetem schválené Gripeny neměly vhodnou výzbroj.

Podezření z korupce se postupně politizuje a slouží spíše k vzájemnému obviňování. Parlament už mezitím rozhodl o vytvoření vyšetřovací komise, která by měla začít pracovat na podzim. Do té doby by měla své šetření ukončit vyšetřovací komise vlády, vytvořená včera.

Gregor Martin Papucsek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme