František Kupka

14. březen 2014

24. června uplyne přesně 50 let ode dne, kdy v Paříži zemřel významný český malíř František Kupka. Vy ho máte možnost slyšet v archivní nahrávce z 16. listopadu 1946.

Opočenský rodák František Kupka patří dodnes k nejosobitějším tvůrcům českého výtvarného umění první poloviny 20. století. Své mládí prožil v Dobrušce. V reprezentačních prostorách dobrušské radnice jsou i Kupkovy výtvarné prvotiny. A pro zajímavost - jen několik desítek metrů od radnice je rodný domek Františka Vladislava Heka (Jiráskova F. L. Věka), v němž je dnes zpřístupněna stálá expozice života této významné osobnosti období národního obrození.

Později František Kupka odchází na malířskou akademii do Prahy k profesoru Sequensovi, pak na vídeňskou akademii k profesoru Eisenmengerovi. V roce 1895 odjel Kupka do Paříže, kde se živil jako kreslíř a karikaturista. V letech 1905 - 1910 se věnoval portrétní malbě. Od roku 1911 byl jedním z těch, kdo vytvářel moderní abstraktní malbu - takzvaný orfismus. V roce 1912 vystavoval v pařížském Podzimním salónu a o rok později v Salónu neodvislých.

Logo

Během studií na L´école des Baux-Arts se Kupka živil malováním plakátů, vyučoval náboženství a také vystupoval jako spiritistické médium (Kupka byl stoupencem teosofie, východních filosofií a mysticismu vůbec). V roce 1914 dobrovolně nastoupil do vojenské služby a odjel na frontu, kde byl vážně zraněn. Obdržel vyznamenání Řád důstojníka Čestné legie a za své zásluhy v armádě získal důstojnickou hodnost kapitána. Po návratu do Paříže pomáhal organizovat československé legie ve Francii.

Po první světové válce byl jmenován profesorem pražské Akademie, kde roku 1920 začal přednášet. Pedagogickou činnost provozoval později i v Paříži, zde učil československé výtvarníky-stipendisty.

Logo

František Kupka za svůj život uspořádal mnoho výstav a získal mnohá ocenění za svá díla. Mezi lety 1919 až 1938 byl podporován mecenášem Jindřichem Waldesem, pražským podnikatelem, který skupoval jeho obrazy.

Většinu svého života žil na pařížském předměstí Puteaux. Tam také 24. června 1957 umírá.

Další část přednášky Františka Kupky, proslovené v listopadu 1946:

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 22. 6. 2007.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.