Raketoplán Atlantis přistál na záložní dráze v Kalifornii

Po několika odložených termínech přistál dnes americký raketoplán Atlantis na záložní základně v Kalifornii. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se rozhodl pro náhradní přistání mimo Floridu kvůli nepřízni počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přistání Atlantisu

přistání Atlantisu | Foto: AFP

Stroj měl původně přistát už ve čtvrtek. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pak kvůli dešti a oblačnosti odvolal i první dnešní termín možného přistání na Floridě plánovaný na 20:18 SELČ.

Raketoplán se sedmičlennou posádkou nakonec ve 21:49 SELČ úspěšně dosedl na záložní Edwardsově vojenské základně v Mojavské poušti. Ukončil tím dva týdny trvající misi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Průlet Atlantis atmosférou se odehrál bez problémů přesně podle stanoveného scénáře. Žádný problém nenastal ani s opraveným lemem tepelného štítu. Američtí astronauti jsou v pořádku, i když jsou unaveni z náročné mise.

Posádka Atlantisu na ISS mimo jiné instalovala novou část solárních panelů a pomohla připravit základnu pro evropské a japonské laboratoře, které mají být ke stanici připojeny v budoucnu. Během mise ale také musela pomáhat s udržováním stability stanice, na které zkolaboval ruský počítačový systém.

Na základnu Edwards přiletí zanedlouho letoun Boeing Jumbo Jet. Technici velký raketoplán zvednou a připevní ho na hřbet dopravního letadla, které pak dopraví Atlantis přes celé Spojené státy až na Floridu. Tato operace bude stát skoro dva miliony dolarů.

NASA má teď starost z toho, že se tím zdrží přípravy Atlantisu na další misi. Harmonogram dostavby orbitálního komplexu je totiž velmi náročný. Jen letos budou americké raketoplány vynášet stavební do vesmíru ještě třikrát.

Alexandr Pícha, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme