V červenci přijde do oběhu nová bankovka v hodnotě 2000 korun

Budeme mít bezpečnější dvoutisícovku. Inovovanou bankovku uvede centrální banka do oběhu 2. července. Oproti starším vzorům má víc ochranných prvků, které bude těžší padělat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vývoj  ochranných prvků na dvoutisícikorunové bankovce

Vývoj ochranných prvků na dvoutisícikorunové bankovce | Foto: ČNB

Právě větší ochrana proti padělatelům je hlavním důvodem inovace. Centrální banka, která má oběh peněz na starosti, se snaží krok s vývojem reprodukční techniky a novou bankovku vybavila mnoha zlepšeními. "Na první pohled, ač se to nezdá, získala mnoho natolik zajímavých a bezpečnostních prvků, že se můžeme řadit na špici v rámci bezpečnosti bankovek," řekl člen bankovní rady Pavel Řežábek

Mezi ochranné prvky patří například nový typ ochranného proužku, který je širší než proužek dosavadní. Mikrotext na něm označuje hodnotu bankovky a zkratku ČNB. Mění barvu z hnědofialové na zelenou podle toho, jak na něj dopadá světlo.

"Přes portrét Emy Destinové se původní objevovala zlatavá, blyštivá barva v obdélníkovém proužku. V současné době je to ornament, který přechází ze zlaté barvy do stříbrno-modré," popsal změnu iredescentního prvku Tomáš Hládek.

Mezi viditelné změny patří letošní datum. Dosavadní dvoutisícové bankovky nesou letopočty 1997 a 1999. A také jiný podpis guvernéra centrální banky. Poprvé to bude podpis Zdeňka Tůmy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme