Panelová sídliště dožívají - peníze na opravy nejsou

Panelová sídliště u nás dožívají. Padesátiletá životnost betonu je u konce, varují odborníci. Na celkovou rekonstrukci bytů ale jejich majitelé nemají peníze. Samotná bytová družstva si stěžují, že jim banky na opravy paneláků nechtějí půjčit. Navíc podle podle předsedy Svazu bytových družstev Ivana Přikryla se i podpora státu v oblasti rekonstrukce sídlišť minula účinkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelák

panelák | Foto: Jan Rosenauer

Okamžité investice na opravy potřebuje stále více panelových domů. Bezprostřední nebezpečí zřícení některého paneláku sice podle odborníků nehrozí, většina domů už ale skutečně dožívá. Navíc podle podle předsedy Svazu bytových družstev Ivana Přikryla se i podpora státu v oblasti rekonstrukce sídlišť minula účinkem. "Kompletní rekonstrukce stojí 350-400 tisíc na byt a stávající projekty vlády ani neumí tolik půjčit. Protože i v Praze obsazený byt, který ta banka má mít po dobu úvěru jako záruku, tak je oceněn kolem 100 tisíc, ale my potřebujeme 400 tisíc, tak musíme dělat ty opravy po částech, ne komplexní, nebo bude muset vláda ten úvěr trochu pozměnit."

Na celkovou rekonstrukci bytů jejich majitelé nemají peníze. Samotná bytová družstva si stěžují, že jim banky na opravy paneláků nechtějí půjčit. Podle šéfa Svazu českých a moravských bytových družstev Ivana Přikryla, by situaci alespoň částečně zlepšilo to, kdyby stát odpustil družstvům některé jejich dluhy. "Některá družstva ještě státu dluží na úvěrech. Co kdyby stát ty dluhy odpustil pod podmínkou, že to ti lidé budou investovat do panelové výstavby. Těch možností je celá řada a problém je už dnes tak silný, že ty nové vlády budou v pozici, že budou muset velice rychle tento problém řešit."

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme