Starosta Lužkov povede ruskou metropoli další čtyři roky

Starosta Moskvy Jurij Lužkov bude vládnout ruské metropoli další čtyři roky. Jednoho z nejznámějších politiků země dnes ve funkci potvrdili členové moskevského zastupitelstva na návrh prezidenta Vladimíra Putina. Lužkov stojí v čele Moskvy už patnáct let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Sedmdesátiletý starosta Lužkov je živým symbolem Moskvy. Ve městě už mu odhalili tři bronzové sochy, přestože z hlavního města Ruska vytvořil momentálně nejdražší metropoli na světě.

Dnes před zastupiteli slíbil, že v průběhu tří let investuje město 40 miliard rublů do rekonstrukce moskevských nemocnic a mateřských školek. Obyvatelům garantuje levnější a dostupnější bydlení.

Kandidaturu Lužkova na další čtyřleté období navrhl prezident Putin, který sám vybírá šéfy ruských regionů a hlavního města. Podle řady komentátorů je to pro oba politiky vzájemně výhodný obchod.

Kreml potřebuje v nadcházejících parlamentních a prezidentských volbách hlasy Moskvanů, Lužkov naopak garanci, že i po odchodu prezidenta Putina neztratí svou pozici starosty. Slavnostní inaugurace se chystá už na příští týden.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme