Hong Kong oslaví deset let pod čínskou správou

Čínský prezident Chu Ťin-tao přiletěl na třídenní návštěvu Hong Kongu, kvůli oslavám 10. výročí předání této bývalé britské kolonie pod správu Pekingu. Chu Ťin-tao vyzdvihl fungování principu "jedna země, dva systémy", který je v Hong Kongu od 1. července 1997 uplatňován, na požadavek pro-demokratických sil o zavedení přímých voleb nereagoval. Čínský prezident zřejmě odletí do Pekingu v neděli, ještě před plánovanou protestní demonstrací demokratických sil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní a historický Hongkong

Dnešní a historický Hongkong | Foto: de.wikipedia.org

Symbolické předání dvou pand, otevření nového mostu spojujícího Hong Kong s čínským Šen-čenem i inaugurace nové vlády, u všeho bude i čínský prezident, který má přihlížet i průvodu obyvatel Hong Kongu. V něm ale budou i členové duchovního hnutí Falung Kung, které je v Číně zakázáno a jeho členové jsou vězněni a mučeni.

Falung Kung už také u vrchního soudu obžalovali bývalého čínského prezidenta Ťiang Tse-mina a další dva někdejší představitele Pekingu. Viní je z mučení, neoprávněného věznění, zneužití pravomocí a dalších trestných činů. Na druhé straně hongkongské úřady odmítly vpustit na své území asi 150 příslušníků Falung Kung, kteří na plánovanou demonstraci přiletěli z Tchajwanu.

Akcí u příležitosti 10. výročí předání Hong Kongu Číně se nezúčastní ani žádní představitelé Velké Británie, nikdo je totiž nepozval.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme