Houba z dob dinosaurů

4. červenec 2007

Výzkumníci z Oregonu nalezli kousek jantaru s houbovou tkání uvnitř.

Výzkumníci z Oregonské státní univerzity objevili v kousku jantaru jednu z nejstarších fosilií houby v historii. Uvedl to na svých stránkách server Nature. Stáří fosilie bylo určeno na 100 milionů let, a to podle stáří jantaru, ve kterém se dochovala.

Bohužel se zdá, že jedna z nejstarších hub nevnese nové světlo do představ o evoluci této říše. O samotné existenci hub před 100 milionů let se už totiž vědělo, a to na základě sekvenování genomu současných hub. Navíc toto datování potvrdily i další fosilní nálezy.

Logo

Více informací by mohla prozradit analýza DNA tkáně křídové houby. Především by výsledky pomohly "seřídit" tzv. molekulární hodiny, ze kterých při sestavování "rodokmenu" určité taxonomické skupiny vycházejí. Pokud totiž známe současný genom hub a známe i rychlost, s jakou probíhají v takovém genomu mutace, můžeme usuzovat, ke kolika mutacím za jak dlouhou dobu došlo, a vyvozovat, jak se mohl genom vyvíjet. Přitom analýza každé skutečné fosilní nukleové kyseliny, pomáhá tuto metodu vylepšit.

I když už se výzkumníkům podařila extrakce DNA z jiných druhů uložených v jantaru, například ze 125 milionů let starého brouka nosatce, nechtějí v tomto případě riskovat znečištění vzorku a zničení fosilie. Proto si DNA z houby v jantaru pro zatím uchová svoje tajemství.

I když nález houby z druhohor neobohatí studie o evoluci této skupiny, vrhá nové světlo na ekologii hub té doby. Zatímco nejnovější fosilie pochází z Asie, starší nálezy podobných druhů byly objeveny v okolí New Jersey - což svědčí o velkoplošném rozšíření podobných druhů v té době.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Hana Staňková
Spustit audio