Vltavotýnské podzemí bude přístupné turistům

2. červenec 2007

Podzemní chodby mají do Týna nad Vltavou přilákat další turisty. Především pod náměstím vedou gotické podzemní chodby, vycházejí z jednotlivých měšťanských domů a vytvářejí pod náměstím labyrint. Některé jsou ale zavalené, z jiných bude potřeba odvést spodní vodu, která místy dosahuje až 20 centimetrů.

V současné době město buduje v muzeu vstupní prostory do labyrintu podzemních chodem První turisty by vltavotýnské podzemí mohlo přivítat už příští turistickou sezónu. Starosta Karel Hájek popsal zajímavosti chodeb: "Chodby jsou zajímavé tím, že sou tesány do velmi tvrdé žuly a dodnes jsou v nich patrné stopy po nástrojích či výklenky na kahany pro horníky. Prostory poskytují hluboký zážitek."

Jak ale starosta Hájek doplnil, bude potřeba vyřešit problém se spodní vodou: "Máme vymyšlen systém, jak vodu z podzemí přečerpat do přečerpávací studny. Odtud se voda povede do dešťové kanalizace, ale v budoucnosti bychom chtěli vodu využít pro pohon vodních hodin. Prozatím je to ve stádiu vize a přípravy projektů."

autor: čro čb
Spustit audio