4. 7.

2. červenec 2007

Bela Lakatos: The Gypsy Youth Project Zakladatel legendární maďarské skupiny Kalyi Jag, Gusztav Varga, se v roce 1989 spojil se zpěvákem a aranžérem Belou Lakatosem a vytvořil s ním projekt Ternipe, Mládí, v němž působili mladí romští hudebníci, kteří ještě nebyli asimilováni a stále mluvili romsky. Současné nahrávky projektu vyšly loni v mezinárodní distribuci na albu Bela Lakatos & The Gypsy Youth Project. Svým stylem i obsazením album představuje protipól vinárenského stylu, který je prezentován jako "romská hudba" turistům: je spontánní, založený spíš na feelingu než virtuozitě.

Zakladatel legendární maďarské skupiny Kalyi Jag, Gusztav Varga, se v roce 1989 spojil se zpěvákem a aranžérem Bélou Lakatosem a vytvořil s ním projekt Ternipe, Mládí, v němž působili mladí romští hudebníci, kteří ještě nebyli asimilováni a stále mluvili romsky. Současné nahrávky projektu vyšly loni v mezinárodní distribuci na albu Bela Lakatos & The Gypsy Youth Project. Svým stylem i obsazením album představuje protipól vinárenského stylu, který je prezentován jako "romská hudba" turistům: je spontánní, založený spíš na feelingu než virtuozitě.

Muro Shavo Kiki 02:19

Ve skladbě O Bijav, romsky Svatba, se zpívá jak se hosté sjíždějí na svatbu v povozech tažených koňmi... a schyluje se k několikadenní oslavě s tancem.

O Bijav 03:58

Hlavním nástrojem skupiny Bela Lakatos & The Gypsy Youth Project jsou hlasy, sólový zpěv střídají sbory, a hlasy dokonce někdy napodobují zvuk perkusí či basy.

Po Drom 03:41

Morytáty, příběhy o násilí se špatným koncem, najdeme i v romské hudbě: následující píseň vypráví tragický příběh dívky jménem Lina, kterou v záchvatu zlosti zavraždil její opilý bratr.

Lina 02:49

Do romského repertoáru patří i pomalé tklivé balady, často zpívané bez rytmického doprovodu: ta následující je monolog, v němž se opilý hříšník obrací k Bohu.

Shun Athe Mura Dola 02:31

Alegorický příběh z romského života: Na naši vesnici prší, mračna padají na Romy, svět je k nim krutý, Bůh jim nadělil chudobu a starosti.

Del O Brishind... 03:53

Album Introducing Bela Lakatos & The Gypsy Youth Project vzniklo ve třístranné spolupráci: natočila je romská skupina v maďarských studiích, a celý projekt koordinoval americký houslista Bob Cohen, který žije v Maďarsku, i hudební novinář Dan Rosenberg.

Auta Manca 02:42

Pal O Foro 02:38

Spustit audio