Rusko oficiálně odmítlo vydat podezřelého z vraždy Litviněnka

Rusové nevydají do Británie ruského podnikatele a bývalého agenta tajné služby KGB Andreje Lugového. O jeho extradici koncem května požádali Moskvu britští vyšetřovatelé. Lugového totiž podezřívají z vraždy dalšího někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Lugovoj (vlevo) a Alexandr Litviněnko (vpravo)

Andrej Lugovoj (vlevo) a Alexandr Litviněnko (vpravo) | Foto: AFP

Podle ruské agentury Interfax už ruská prokuratura poslala do Londýna oficiální odmítnutí žádosti o vydání Lugového. Hájí se ruskou ústavou, která nedovoluje vydání občana Ruska ke stíhání do zahraničí.

Lugovoj je přitom pro Scotland Yard hlavním podezřelým z vraždy Alexanra Litviněnka, který zemřel na otravu poloniem 210 vloni v listopadu. Stalo se tak poté, co se v Londýně setkal právě s Lugovým. Britští vyšetřovatelé tvrdí, že mají dost důkazů, aby ho obvinili z vraždy.

Rusové ale případ vyšetřují sami a Lugovoje považují za svědka. Trestní stíhání proti němu by zahájili pouze v případě, že by k tomu měli důkazy. Ruský podnikatel Lugovoj nedávno prohlásil, že za vraždou Litviněnka mohou stát britské tajné služby, Londýn ale tyto spekulace označil za nesmyslné.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme