Továrna Boeing představila revoluční letadlo Dreamliner

S ovacemi, které provázela dokonce hudební skladba na počest nového letadla, představil americký Boeing nové revoluční dopravní letadlo 787 Dreamliner, které je jako první na světě postaveno hlavně z kompozitů. Jde o takový konstrukční převrat v letectví, že Boeingu netradičně blahopřál i spoluředitel konkurenčního evropského Airbusu Louis Gallois. Šéf evropského Airbusu přiznal, že k takovému historickému momentu dochází jednou za 15 let. Jiní odborníci říkají, že americký Boeing nastolil trend pro nadcházející století.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

představení Boeingu 787

představení Boeingu 787 | Foto: AFP

Na celkem obyčejně vyhlížejícím Dreamlineru jsou převratné hlavně nové materiály a konstrukce. Boeing použil na stavbu letadla hlavně uhlíková vlákna jako kevral a další materiály, které otestoval v kosmickém výzkumu. Podle odborníků je to podobná revoluce v letectví, jako když v minulém století výroba letadel přešla z lehkého dřeva na hliníkové a duralové konstrukce. Důležité je i přepracování motorů. Výsledkem synchronizace strojů amerického General Electric a konsorcia Rolls Royce je úspora přes 20 procent. To činí z amerického Dreamlineru nejekologičtější dopravní letadlo na světě.

V letadle je také více prostoru pro cestující a větší okna, což je trend u většiny výrobců. Boeing ale díky nové soustavě elektrických kompresorů dosáhl tlaku vzduchu, který téměř odpovídá běžným podmínkám na zemi. Několikahodinové cestování by tedy mělo být méně unavující.

Boeing dospěl k nové strategii dospěl po vyhodnocení okázalých projektů jako je velkokapacitní Airbusu A380. Odborníci zvážili to, že gigantické letadlo bude mít zvláštní nároky na letištní plochy, na větší spotřebu a údržbu a problémy nastanou s tlačenicemi při nárazovém odbavování takového množství lidí. Boeing se proto vydal cestou dokonalého letounu vyšší střední třídy, který je mnohem flexibilnější. Původně to po odchodu Concordů ze scény mělo být nejrychlejší dopravní letadlo. Nakonec ale Američané přejmenovali projekt na 7E7, tedy E jako ekonomický a ekologický.

Zdá se, že to je to, co svět potřebuje. Americký Boeing v těchto dnech a hodinách zaznamenává opravdu největší obchodní úspěch v historii dopravního letectví. K této hodině je to už neuvěřitelných 678 objednávek letadla, které v základní verzi stojí asi 163 miliónů dolarů. První zakázku 50 letadel už mají dlouhodobě objednanou Japonci z All Nippon a další letecké společnosti z celého světa. V Boeingu si také velmi cení včerejší objednávky 25 letadel v Evropy od Air Berlin v hodnotě čtyř miliard dolarů.

Po problémech s rozjezdem výroby obřího Airbusu A380 je to pro evropské konsorcium další nepříjemná situace. Jsou to vlastně zakázky, o které přichází Airbus. Zákazníci začali už v minulosti odmítat Airbus A350 a donutili ho přepracovat, zatímco se americký Boeing naplno rozhodl využít své převahy a obsadit všechny pozice. Evropský Airbus ale nestačí vyvinout konkurenční letadlo dříve než za šest let, premiéru jeho inovovaného A350 oznámil až na rok 2013.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme