Nejvyšší správní soud vrátil do hry pokuty pro mobilní operátory

Čeští mobilní operátoři se možná nevyhnou pokutám za zakázané dohody o cenách. Sankce totiž znovu dostal do hry Nejvyšší správní soud, který zrušil dřívější rozhodnutí brněnského krajského soudu. Pokuty všem třem operátorům udělil už v roce 2003 antimonopolní úřad. Právě v Brně ale rozhodli, že k tomu nemá kompetence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: ÚOHS

Nejvyšší správní soud tedy teď potvrdil, že antimonopolní úřad opravdu mohl o pokutách rozhodnout a tím pádem se celková částka 44 miliónů korun dostala znovu do hry. O co ale konkrétně šlo? V roce 2003 měli operátoři mezi sebou uzavřít dohody o propojování sítí. Úřad na ochranu hospodářské soutěže v tom ale viděl to, že dohoda znemožňuje případné levnější alternativy propojení, a to hlavně přes třetí stranu, a tím pádem se to dotkne i koncového zákazníka.

S tím ale nesouhlasí expert na mobilní komunikaci Jan Lodl. Na tuto dobu podle něj byly smlouvy logické a zákazníků se dotknout nemohly. Přímé propojení dvou sítí je podle něj totiž vždy levnější. "Takže se nedá příliš očekávat, že kdyby došlo k nepřímému propojení sítí, které ÚOHS požadoval, tak že by ceny za volání bylo levnější. Kromě toho ty ceny za ukončení hovoru v jiné síti jsou poměrně menší částí ceny za hovor," řekl Lodl.

Telefónica O2 by mohla zaplatit pokutu ve výši 22 miliónů korun, Vodefone pak pět a půl miliónu. Následovat pravděpodobně bude i zrušení rozsudku, který se týká pokuty pro T-mobile. Tato firma teď hodlá čekat, jak rozhodne brněnský krajský soud. Telefónica O2 a Vodafone s pokutou nesouhlasí. Telefónica ale doufá, že soud rozhodne znovu stejně, zatímco Vodafone bude chtít přezkoumání celého případu.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme