11. 7.

10. červenec 2007

Africando: Ketukuba Z africké perspektivy se světová hudební scéna jeví jinak než z evropské. Tak například, podobně silný vliv jaký měli v Evropě Beatles zanechaly v Africe kubánské skupiny. Kubánský vliv se nejsilněji otiskl do hudby v Kongu a v Senegalu, kde dokonce vznikla lokální odrůda latinskoamerické salsy. Před 14 lety došlo v New Yorku k historickému setkání hráčů ze Senegalu a z Kuby, na němž vznikla skupina Africando. Její poslední album Ketukuba vyšlo loni na podzim.

Bogne SiraLa 06:32

Skladba Sagoo je blízká stylu cumbia (kumbia) který pochází z Kolumbie. Text, zpívaný v senegalském jazyce Wolof, je v tradici lidových moudrostí a přináší výzvu k solidaritě: nedělej si legraci z neštěstí druhých!

Sagoo 05:11

Ta nejvýraznější fuze kubánské a africké hudby probíhala na území Konga od 50 do 70 let, a největší postavou byl kytarista a kapelník Franco. Ten v roce 1985 natočil skladbu "Mario" se zpěvákem který si říkal Madilu System. A tentýž Madilu nazpíval stejnou píseň o 30 let později s Africandem.

Mario 08:38

Album skupiny Africando s názvem Ketukuba je poklonou beninskému zpěvákovi Gnonnas Pedrovi, který byl členem Africanda až do své smrti roku 2004. Ketukuba znamená v beninském jazyce "Od pramene na Kubu", přičemž oním pramenem je myšlena Afrika. Titulní skladba Ketukuba je zároveň poslední nahrávka, kterou Pedro ve svém životě natočil.

Ketukuba 05:33

S Africandem bude zpívat newyorský salsero Joe King, skladba Nina Nina je z repertoáru skupiny Fania All Stars, jejíž zakladatel a kapelník Johnny Pacheco je považován za otce salsy.

Nina Nina 04:35

MaLawoo 04:54

Takhle zní "nejafričtější" nahrávka z alba, v tradičním rytmu národa Mandinka, s francouzským názvem který by v překladu zněl Pojďte tančit k hudbě Africanda.

Viens Danser Sur Le Son Africando 04:53

Spustit audio