Srebrenica si připomíná dvanácté výročí masakru

Srebrenica v Bosně a Hercegovině si dnes připomíná 12. výročí masakru osmi tisíc muslimských civilistů. V roce 1995 bosenskosrbské síly oblehly Srebrenici a od mezinárodních sil převzaly tábor s uprchlíky. Během příštích několika dnů tehdy postřílely muslimské muže a chlapce a naházely je do masových hrobů. Vzpomínkový ceremoniál se odehraje u památníku genocidy v nedaleké obci Potočari.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hroby obětí masakru ve Srebrenici

Hroby obětí masakru ve Srebrenici | Foto: AFP

Zatím byla identifikována a pohřbena pouze menšina obětí masakru. Z celkových osmi tisíc mrtvých jich bylo v Potočarech pohřbeno asi dva a půl tisíce. Dnes bude do země uloženo 465 rakví potažených zeleným plátnem. Bosna a Hercegovina každý rok prohlašuje tento den státním smutkem, ale v menší entitě, v Republice srbské se toto nařízení ne vždy dodržuje.

K památníku naproti bývalé továrně na akumulátory, kde mnozí přišli o život, má dnes přijet asi třicet tisíc lidí. V Bosně a Hercegovině už pobývá i hlavní žalobkyně Haagského tribunálu Carla del Ponte, která žádá vydání Radovana Karadžiče a Ratka Mladiče, kteří jsou ze srebrenického masakru obviněni.

Památník u Srebrenice otevřel v roce 2003 bývalý americký prezident Bill Clinton. Zločiny ve Srebrenici byly oficiálně prohlášeny genocidou v roce 2004. Že Bělehradský režim o chystané genocidě věděl a nezabránil jí, potvrdil nedávno i mezinárodní soudní dvůr v Haagu. Tento rozsudek vzbudil velký rozruch mezi všemi národy v Bosně a v samotném Srbsku.

Marie Matúšů, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme