Jára Cimrman má pamětní desku na Lomnickém štítě

Slavný vynálezce Jára Cimrman má odedneška pamětní desku na Lomnickém štítě ve Vysokých Tatrách. Tabule připomíná, že to byl právě Cimrman, kdo jako první přišel s nápadem, postavit na vrchol závěsnou lanovku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Lomnický štít

Pohled na Lomnický štít | Foto: Jan Rosenauer

Je to přesně sto let, kdy se Jára Cimrman vracel z neúspěšného výstupu v pohoří Altaj a aby zahnal chmury, odskočil si na vrchol Lomnického štítu. "Podle dochovaných dokumentů tady navrhnul nejenom lanovku, ale i restauraci s vysokohorskou přirážkou. Tehdejší uherské úřady ale jeho projekt odmítly. Badatelé však objevili i sáně," říká Václav Kotek z divadla Járy Cimrmana.

"Tady na Hrebienku se jezdívaly sáňkařské závody a vypadá to, že se jich Cimrman i účastnil a možná ho i založil. Takže jsme se rozhodli, že možná v zimě uspořádáme na jeho počest další memoriál," doplnil Kotek.

Tabule na Lomnickém štítu je vůbec první, která na Slovensku slavného vynálezce připomíná. Zároveň je nejvýše položená. Brzy ale bude mít konkurenci, výprava vedená Václavem Kotkem se chystá za měsíc zdolat v Altaji stejný vrchol, o který se pokoušel před 100 lety i Jára Cimrman.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme