Bulharsko žádá Libyi o vydání šestice zdravotníků odsouzených na doživotí

Bulharsko ještě dnes pošle dopis, ve kterém Libyi požádá o vydání šestice zdravotníků. Ti byli původně odsouzeni k trestu smrti za to, že úmyslně nakazili stovky dětí virem HIV. Včera jim soudci změnili trest na doživotí. Kolem procedury vydávání odsouzených z Libye do Bulharska ale panuje řada nejasností a celý případ ještě zdaleka neskončil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odsouzené bulharské sestry

odsouzené bulharské sestry | Foto: AFP

Obě země mají platnou dohodu o vydávání odsouzených do druhé země. Proto se do budoucna s tímto krokem počítá. Žádné záruky ale neexistují a k vydání zdravotnic a lékaře zřejmě ještě vede dlouhá cesta.

Šéf libyjské diplomacie připomněl že je s Bulharskem a Evropskou unií potřeba dořešit další otázky - modernizaci nemocnice v Benghází, školení libyjských lékařů a mimo jiné i péči o postižené děti. Každá rodina obdržela finanční odškodnění ve výši jednoho milionu dolarů.

Komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová označila rozhodnutí libyjské Nejvyšší soudní rady za dobrou zprávu. Předseda Evropské komise José Barroso ale zdůrazňuje, že cílem Bruselu je takové řešení, aby bulharské zdravotní sestry mohly být co nejdřív převezené do Evropy.

Evropská komise zároveň v prohlášeních rozeslaných večer bruselským novinářům opakuje, že stojí za svým závazkem pomáhat dětem nakaženým v libyjském Benghází virem HIV i jejich rodinám.

Jaromír Janev, Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme