Detektiv Láska odjel do Ameriky vysvětlovat praktiky finančníka Koženého

Viktor Kožený obvinil americkou justici z uplácení českého detektiva. Bývalý vyšetřovatel Václav Láska totiž odjel do Spojených států na pozvání právníků zastupujících tamní investory, které měl český finančník připravit o miliardy v ázerbajdžánské privatizaci. Má jim pomoci osvětlit Koženého praktiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Kožený

Viktor Kožený | Foto: Miroslav Konvalina

Byl to právě Láska, kdo finančníka před několika lety obvinil z vytunelování harvardských investičních fondů. Láska má mít ve Spojených státech sérii přednášek. Podle Koženého je to ale jen způsob, jak zlegalizovat honorář za jeho služby.

Pozvání českého detektiva do Ameriky právními zástupci amerických investorů je podle Viktora Koženého zoufalý a pravděpodobně nezákonný čin, který má údajně odvést pozornost od zločinů jejich vlastních klientů. Koženého právníci se prý proto obrátí na americký Federální úřad pro vyšetřování, aby okolnosti cesty českého detektiva prověřil.

Právě zítra má soud na Bahamách začít rozhodovat o Koženého odvolání proti vydání do Spojených států. Američané chtějí Viktora Koženého dostat před soud v New Yorku kvůli údajné korupci ázerbájdžánských politiků při privatizaci tamějšího ropného průmyslu. O jeho vydání usiluje i Česko.

Jana Zemanová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme